Zuidoost China

Algemeen

Tijdens deze reis ontdek je het China achter de bekende toeristische trekpleisters. Zuidoost China kent een schilderachtige natuur en vele historische bezienswaardigheden. Via de woeste natuur van het nationaal park ‘Zhangjiajie’ reis je naar het kleine stadje Fenghuang en de Zuidelijke Grote Muur van China. Van begin tot eind een reis die je horizon verruimd.

Het Chinese platteland
Tussen de groene heuvels van Shaoshan, ligt het begin van China’s moderne geschiedenis. Hier staat het geboortehuis van Mao Zedong. Je herbeleeft de dagen van weleer wanneer je door de authentiek ingerichte kamers van deze boerenwoning loopt.

Op het platteland van Zuid China wonen en werken verschillende volken waaronder de Miao. Het bezoek aan enkele dorpen van dit volk is één van de hoogtepunten van de reis. Met hun kleurrijke stijl en mysterieuze gewoonten overrompelen ze de nuchtere Westerling. We bezoeken ook de Bouyi-bevolking. Deze oorspronkelijke
bewoners van het Zuidwest Yunnan-Guizhou Plateau hebben hun eigen taal maar kennen geen eigen traditioneel schrift.

Waterrijk China
De zee, rivieren, meren en watervallen; Zuidoost China toont je water in al zijn schoonheid en diversiteit. De reis brengt je naar de grootste waterval in heel Azië: de Huangguoshu waterval. In het nationaal park ‘Zhangjiajie’ loop je tussen 400 meter hoge pilaren van zandsteen, hun toppen verscholen in mistflarden. Kleine apen slingeren er zich van boom tot boom in de dicht begroeide dalen doorsneden door rivieren en beken.

In de provincie Hunnan bezoek je het kristalheldere Baofeng meer. 1200 Kilometer verderop maak je een cruise over de Li rivier in de provincie Guangxi. Hier komen de bekende Chinese tekeningen tot leven in het sprookjesachtige uitzicht op de karstbergen die aan weerszijden van de rivier loodrecht omhoog rijzen.

Koloniaal verleden en de Hakka round-houses
We zijn het bijna vergeten, maar ooit vestigden de Europeanen handelskoloniën in China. Het eiland Xiamen is een van de belangrijkste havensteden aan de Zuidoostkust. Het draagt nog altijd de sporen van het koloniale verleden. De straten, gebouwen en winkelgalerijen doen negentiende-eeuws Europees aan. Een bijzondere gewaarwording als je in China bent! Vlakbij ligt het autovrije eilandje Gulangyu waar oude koloniale huizen vervlogen tijden doen herleven. Je kunt er heerlijk dwalen door de beschaduwde straten. Ook ga je naar de Tulou of  ‘round houses’ van de zuidelijk Hakka stammen in dorp Huaan. Eryilou is de grootste en best bewaarde van alle ronde huizen in Fujian.
De laatste dag van de reis kom je weer helemaal terug in het moderne leven tijdens het bezoek aan Guangzhou. Natuurlijk nemen we je tot besluit van deze reis mee naar de verborgen charmes van deze drukke stad, zoals de vooroudertempel van de Chen-clan en de beroemde Qing Ping markt.InformatieReissom: vanaf €1.950,-In het kort: 

Dag 1: Guangzhou – Changsha
Dag 2: Changsha – Saoshan 
Dag 3: Changsha – Zhangjiajie
Dag 4: Zhangjiajie
Dag 5: Zhangjiajie
Dag 6: Zhangjiajie – Dehang
Dag 7: Dehang – Fenhuang
Dag 8: Fenghuan – Zhengyuan
Dag 9: Zhengyuan – Kaili
Dag 10: Kaili – Jidao – Guiyang
Dag 11: Guiyang – Guilin
Dag 12: Guilin – Yangshuo
Dag 13: Guilin – Xiamen
Dag 14: Xiamen – Guangzhou
Dag 15: Guangzhou
Dag 16: GuangzhouInclusief: Gratis Dominicus China reisgids 2012Flexibele reisdataAlle binnenlandse vluchtenAlle transfers met privéchauffeurTreinkaartjes (soft-sleeper)Alle entree kosten voor bezienswaardigheden genoemd in het schemaEten waar genoemd in het schema (O, L, D)Exclusief: Internationale vlucht naar China (kan geregeld worden)Visum (kan geregeld worden)Mondial Assistance reisverzekering (kan geregeld worden)Persoonlijk uitgavenFooienHoogtepunten: Mao Zedong’s geboorteplaatsSpectaculaire natuur in ZhangjiajieHuanguoshu, Azie’s grootstewatervalOntspannen op Gulangyu eilandHeilige Boeddhistische berg EmeishanProgrammaReisbeschrijving per dag: 

Dag 1: Guangzhou – Changsha (O, L, D)

We ontmoeten je op het internationale vliegveld van Guangzhou en we nemen een binnenlandse vlucht naar de stad Changsha. Changsha is de hoofdstad van de provincie Hunan.
 De rest van de dag is vrij in te vullen. Vanavond eten we in een lokaal restaurant om de heerlijke Hunan keuken te proeven. Overnachting in 4* hotel.

Dag 2: 
Changsha – Saoshan 
 (O, L, D)
Vandaag beginnen we onze reis met een korte busrit naar het bergdorpje Saoshan, de geboorteplaats van Voorzitter Mao Zedong. Deze beroemde communistische leider groeide op in een eenvoudige boerderijtje van modder en baksteen. Hij bracht hier zijn kindertijd door, ging hier naar school en hielp zijn vader met zijn werk. De kamers zijn ingericht in de stijl zoals het was toen Voorzitter Mao daar woonde en de meeste gebruiksvoorwerpen zijn orgineel. 
Daarna gaan we terug naar Changsha. Overnachting in 4* hotel.


Dag 3: 
Changsha – Zhangjiajie (O, L, D)

Onze reis in Changsha gaat verder met een bezoek aan het Hunan Provinciemuseum en de beroemde Han Tombes bij Mawangdui. Deze drie tombes zijn van de Hou Familie en dateren uit de vroege periode van de Han (221 v.C.-220 A.D.). Meer dan 3.000 culturele relikwieën en een compleet vrouwenlichaam zijn hier opgegraven.

De volgende stop brengt je naar de Yuelu Academie die gelegen is aan de Oostzijde van de Yuelu berg, ten westen van Changsha. Dit was het eerste instituut voor een hogere opleiding in China tijdens de Song dynastie (1127-1276).

Vroeg in de avond nemen we een korte vlucht naar Zhangjiajie dat in het noordwesten van de provincie Hunnan ligt. Overnachting in 3* hotel.

Dag 4 en 5: 
Zhangjiajie
 (O, L, D)
Onze tour brengt ons naar het schilderachtige gebied van Zhangjiajie. Dit nationale park bestaat uit ontelbare bergpieken en rotsen in fantastische vormen. Er zijn kronkelende riviertjes, wilde bloemen en het landschap in Zhangjiajie kan het best omschreven worden met de woorden prachtig, wild en verkwikkend. In december 1992 is Wulingyuan verklaard tot UNESCO Natuurlijk Werelderfgoed.

Op dag 5 beklimmen we de hoogste top in het gebied van Wulingyuan. Deze piek wordt de Tianzi Piek genoemd en is 1.265 meter hoog. Als je de top bereikt, wordt je beloond met eenzame groepjes bergtoppen omringd door mistflarden. Het landschap ziet er precies zo uit als de traditionele Chinese waterschilderijen! Na de beklimming dalen we af tot onder zeeniveau en bezoeken de Gele Draak Grot. Overnachting in 3* hotel.


Dag 6: Zhangjiajie – Dehang (O, L, D)

We verkennen het Baofeng Meer, dat eigenlijk een reservoir is. Het is 72 meter diep en strekt zich uit over 2,5 kilometer. De prachtige bergen en het water van Baofeng Meer staan voor de ware schoonheid van Wulingyuan. Daarna rijden we drie uur richting Dehang. De Miao bouwen hun huizen diep in de berggebieden. Je kunt met eigen ogen hun verhoogde huizen met grijze tegels zien die verstopt zijn tussen de groene bamboestruiken. Overnachting in 3* hotel.

Dag 7
: Dehang – Fenghuang 
(O, L, D)
We verlaten Dehang en rijden richting het stadje Fenhuang. We gaan hier naartoe om de Zuidelijke Grote Muur te bezoeken. Volgens geschiedkundige archiefstukken is er naast de Grote Muur in Noord-China een Grote Muur in Zuid-China. Deze Zuidelijke Grote Muur is voor het eerst ontdekt in Fenghuang County in april 2000. Opgebouwd uit meer dan 1300 stations, kastelen en blokhuizen telt de Grote Muur van Zuid-China rond de 200km. Overnachting in 3* hotel.

Dag 8: 
Fenghuang – Zhenyuan (O, L, D)

We rijden verder door de Zhenyuan en Shgibing counties die nationale gebieden zijn. We passeren Tongren waar we vele fascinerende plekken zien, zoals de Wuyang Rivier, beroemd vanwege zijn pittoreske berglandschap en rustig kabbelend water. De rivier stroomt tussen de bergen, eenzame grotten, gorgelende bronnen, ruwe rotsen, gevaarlijke passen en spectaculaire watervallen door. Overnachting in 3* hotel.

Dag 9: 
Zhenyuan – Kaili 
(O, L, D)
Vandaag bezoeken we de dorpen Matang en Qingman waar de etnische Miao bevolking woont. Het dorp Langde is een soort etnisch dorpmuseum met bijzondere kenmerken. Het dorp staat bekend om zijn stoelendans, prachtige omgeving, natuurlijke landschap, stenen paden en gebouwen op palen. De rijke en kleurrijke etnische stijl kan een speciaal gevoel oproepen bij bezoekers. In vergelijking met etnische groepen in andere provincies van zuidwest China zijn de gewoonten hier primitiever, simpeler en mysterieuzer.

Overnachting in 4* hotel. (O, L, D)

Dag 10:
 Kaili – Jidao – Guiyang 
(O, L)
Vandaag rijden we naar Guiyang via Miao dorp Jidao. Overnachting in 4* hotel.

Dag 11
: Guiyang – Huangguoshu – Guilin (O, L)

Vandaag gaan we naar de wereldberoemde Huangguoshu Waterval, ook wel bekend als “de eerste waterval in China”. We doorkruisen een spectaculair landschap. We zetten onze tocht voort met een bezoek aan een dorp van de Bouyi bevolking. De Bouyi zijn de oorspronkelijke bewoners van het Zuidoost Yunnan-Guizhou Plateau. Ze hebben hun eigen taal en kennen geen traditionele manier van schrijven. Vandaag de dag worden de Chinese Han tekens alom gebruikt en tevens een systeem gebaseerd op het Latijnse alfabet dat met de hulp van de overheid in 1949 is gecreëerd.

‘s Avonds we in korte tijd naar de schilderachtige stad Guilin. Overnachting in 4* hotel.

Dag 12: 
Guilin – Yangshuo – Guilin 
(O, L)
Vandaag maken we een cruise over de poëtische en schilderachtige Li rivier in Yangshuo. Het Li rivier landschap staat niet alleen bekend om zijn groene heuvels, heldere water, fantastische grotten en spectaculaire rotsen, maar ook om zijn schitterende diepe meertjes, bronnen en watervallen. Langs de rivier bieden de golvende pieken, steile kliffen, groene heuvels en heldere water u een fascinerende honderd mijl lange fotogalerie.

 Overnachting in het 4* hotel.

Dag 13:
 Guilin – Xiamen 
(O, L)
Onze tour begint vandaag met een bezoek aan de prachtige Rietfluit grot die één van de meest bijzondere ondergrondse landschappen in heel China bevat. De naam van de grot is afgeleid van het rietgras (ludi cao) dat voor de grot groeit en dat wordt gebruikt om fluiten van te maken. Mensen uit de streek hebben deze grot gedurende eeuwen gebruikt als een schuilplaats in oorlogstijden.

Hierna gaan we naar het Zeven Sterren Park. Het Zeven Sterren Park is het grootste park in Guilin dat gelegen is aan de oostzijde van de Li Rivier. Zijn naam komt van de zeven pieken binnen het park die samen lijken op het sterrenpatroon van het Grote Beer sterrenstelsel. Het park belichaamt de schoonheid van de groene heuvels, lieflijke rivieren, vreemde grotten en de prachtige rotsen van het Guilin landschap.

‘s Middags vliegen we naar het oosten naar Xiamen, Fujian Provincie. Overnachting in 4* hotel.

Dag 14
 Xiamen (O, L)

Xiamen is eigenlijk een eiland voor de kust, maar dat veranderde toen halverwege de jaren 50 het eiland met het vaste land werd verbonden door middel van een 5-kilometer lange verhoogde weg. De straten, gebouwen, aantrekkelijke winkelgalerijen en bruisende zee-uitzichten doen negentiende-eeuws Europees aan. Daarnaast is het waarschijnlijk de schoonste en wellicht de meest smaakvol gerenoveerde zeestad die je in heel China zult tegenkomen.

Onze tour brengt ons vandaag naar een geweldig eilandje dat Gulangyu heet. We zullen door de autovrije straten van het eiland lopen en de oude koloniale huizen van de toenertijd Europese en Japanse kolonisten bewonderen. Overnachting in 3* hotel.

Dag 15: Xiamen – Zhangzhou (O, L)
Na een heerlijk ontbijt maken we een rit van 70km naar de Tulou of  ‘round houses’ van de zuidelijk Hakka stammen in dorp Huaan. Eryilou is de grootste en best bewaarde van alle ronde huizen in Fujian. Gebouwd in 1740, deze dubbele ring rond gebouw beslaat een totale oppervlakte van 9300 vierkante meter en is verdeeld in 12 afdelingen. Vergeet de camera niet! Overnachting in 3* hotel. 

guangzhou_chen_clan_tempelDag 16: Xiamen – Guangzhou (O, L, D)
Vanochtend laten we Xiamen achter ons en vliegen terug naar Guangzhou. We beginnen de dag met een bezoek aan de Vooroudertempel van de Chen-clan. Lokaal bekend als de Chen familietempel is dit 19de-eeuwse gebouw een goed bewaard voorbeeld van de laat keizerlijke Zuid-Chinese architectuur ‘s Avonds is er een heerlijk afscheidsdiner in een lokaal restaurant. Overnachting in 4* hotel.

Dag 17: Guangzhou (O)
We brengen je naar het vliegveld waar we je een veilige en aangename reis wensen naar de volgende bestemming.