Verborgen beschavingen

Algemeen

Een prachtige reis door de provincies Guizhou, Yunnan en Sichuan in het zuidwesten van China. Deze reis biedt een uitgelezen kans om de ‘verborgen culturen’ van China te ontdekken. Hier wonen de Miao, Dong, en Yi volken tussen spectaculaire bergen, rijstterrassen, en meren. De gastvrijheid is beroemd, de katers zijn berucht…

Voettocht
Wandelend over het bergpad passeer je verschillende kleurrijke Miao-dorpjes. In de verte zie je het dorp liggen waar een lokaal gezin op je wacht voor de lunch. Met gulle hand wordt daar de huisgestookte borrel geschonken waarmee zij hun gasten welkom heten. Tussen de velden door loop je daarna verder. Hier en daar zijn mensen aan het werk op het land. Aan het eind van de dag word je toegezongen door het gezin waar je deze nacht te gast bent.

De provincie Guizhou is eigenlijk één groot karst gebergte. De natuur is er ongerept en je kunt er kennismaken met het authentieke plattelandsleven. Bijvoorbeeld tijdens de feesten van de Shui of in de dorpen met typische Dong-architectuur.

Rijstterrassen
Geen betere plek om te genieten van de rijstterrassen dan in Yuanyang. Tweeënhalfduizend jaar geleden trokken de voorouders van de Hani vanaf het Tibetaans Plateau naar de bergen van Yunnan.
Generatie na generatie verbouwen ze rijst op de hellingen. De hoogste akkers bestaan nu uit meer dan 3000 gestapelde terrassen, een spectaculaire aanblik!
Yunnan is een van de meest exotische provincies van China. De 25 verschillende etnische volken die er wonen hebben elk hun eigen klederdracht, taal en cultuur. Ook de natuur is er zeer gevarieerd met de grootste verscheidenheid aan flora en fauna van heel China.

Land van overvloed
Op de Emei berg, een van de beroemdste Boeddhistische bergen ter wereld, staan de Gouden Tempel en de enorme ‘Four Faces Boeddha’. Een kabelbaan brengt je er naartoe want ze liggen te hoog om er even heen te wandelen. ’s Nachts slaap je bovenop de berg waar je ’s morgens kunt genieten van een prachtige zonsopgang!

De provincie Sichuan wordt ook wel ‘Land van Overvloed’ genoemd. De laatste dagen van de reis zijn gereserveerd voor een uitgebreide verkenning van de relaxte hoofdstad Chengdu en omgeving. Je bezoekt het Panda Breeding & Research Center en maakt een dagtrip naar de 71 meter hoge Boeddha in Leshan. In de stadsparken van Chengdu rust je uit op het terras van één van de vele theehuizen waar de lokale bevolking ‘s middags thee drinkt en Mahjong speelt.InformatieReissom: vanaf €2.490,-In het kort: 

Dag 1: Aankomst Chengdu – Guiyang (vlucht)
Dag 2: Guiyang
Dag 3: Guiyang – Shuitouzhai
Dag 4: Shuitouzhai – Kaili
Dag 5: Kaili – Paiyang – Xijiang
Dag 6: Xijiang – Rongjiang
Dag 7: Rongjiang – Yintan – Zhaoxing
Dag 8: Zhaoxing
Dag 9: Zhaoxing – Sandu
Dag 10: Sandu – Guiyang
Dag 11: Guiyang – Kunming (vlucht)
Dag 12: Kunming
Dag 13: Kunming – Xinping
Dag 14: Xinping
Dag 15: Xinping – Jianshui
Dag 16: Jianshui – Yuanyang
Dag 17: Yuanyang – Jianshui
Dag 18: Jianshui – Kunming
Dag 19: Kunming – Yibin – Shunan
Dag 20: Shunan
Dag 21: Shunan
Dag 22: Shunan – Leshan – Mt. Emei
Dag 23: Mt. Emei
Dag 24: Mt. Emei – Chengdu
Dag 25: Chengdu
Dag 26: Chengdu
Dag 27: ChengduInclusief: Gratis Dominicus China reisgids 2012Flexibele reisdataAlle binnenlandse vluchtenAlle transfers met privéchauffeurEten waar genoemd in het schema (O, L, D)Entreekosten voor bezienswaardigheden op excursie dagenAlle accommodatie genoemd in het schemaTreinkaartjes (soft-sleeper)Exclusief: Internationale vlucht naar China (kan geregeld worden)Visum (kan geregeld worden)Mondial Assistance reisverzekeringPersoonlijk uitgavenFooienHoogtepunten: Dong dorp YintanSpectaculaire rijstterrassenBamboe zee in ShunanHeilige Boeddhistische berg EmeiProgrammaReisbeschrijving per dag: 

Dag 1: Chengdu – Guiyang (D)
We ontmoeten je op het vliegveld van Chengdu waar we een binnenlandse vlucht nemen naar Guiyang, de hoofdstad van de provincie Guizhou. We ontmoeten je daar weer en brengen je naar het hotel om in te checken. De rest van de dag is vrij te besteden. Vanavond is er een lekker diner geregeld.

Overnachting in hotel.

Dag 2: Guiyang (O)
De dag is vrij te besteden in Guiyang.

Dag 3: Guiyang – Shuitouzhai (O, L)
Vandaag rijden we in anderhalf uur naar het dorp Shuitouzhai. De ‘gateway’ naar de rijstterrassen en de schitterende natuur van Guizhou. De rest van de dag is vrij om te genieten van het dorp, de rijstterrassen en de mooie rivier.

Overnachting in hotel.

Dag 4: Shuitouzhai – Kaili (O, L, D)
We laten Shuitouzhai achter en rijden naar het stadje Kaili. Onderweg stoppen we bij de ‘Little Flower’ Miao. De Miao dragen nog altijd
traditionele kleding van prachtige batik stoffen. We zien vandaag hoe ze die maken.

Overnachting in hotel.

Dag 5: Kaili – Paiyang – Xijiang (O, L, D)
We gaan de bergdorpen in en maken een leuke trektocht van rond de 6 of 7 uur vanaf het dorp Paiyang naar Xijiang. Deze wandeling zal je een goede indruk geven van hoe de mensen daar leven. Het is een andere wereld vergeleken met de drukte van Kaili. Onderweg stop je bij een lokaal Miao gezin voor de lunch en een typische Miao borrel. Doe voorzichtig, de drank is lekker maar ook sterk! Na de verfrissingen loop je verder door de rijstterrassen naar Xijiang met genoeg tijd om te filmen en foto’ s te maken. Na aankomst in Xjiang word je toegezongen door het gastgezin van het pension. Natuurlijk krijg je nog een borreltje voor ‘good luck’ voordat je een lekkere douche neemt om het stof van de reis van je af te spoelen. ’s Avonds krijg je een heerlijk lokaal diner.

Overnachting in pension.

Dag 6: Xijiang – Rongjiang (O, L, D)
We rijden langs de mooie Duliu rivier naar Rongjian. Geniet van de schitterende valleien, glooiende heuvels, riviertjes en de pittoreske dorpjes. Aan beide kanten van de Duliu rivier wonen de Shui, Miao en Dong minderheden in harmonie met elkaar. We zullen er zeker voor zorgen dat je deze charmante dorpjes en hun lokale bewoners gaat ontdekken.

Overnachting in hotel.

Dag 7: Rongjiang – Yintan – Zhaoxing (O, L, D)
Door het Liping gebied rijden we naar Zhaoxing. Als een verborgen juweel in de bergen vinden we dit kleine dorpje. Het dorpje bestaat uit schitterende houten huisjes, overkapte bruggetjes en torentjes in Dong stijl. Het lijkt op een plaatje uit een sprookjesboek! We introduceren je bij de lokale familie waar je tijdens je dagen hier zult verblijven. Het is een oud gebruik dat wanneer iemand een gast heeft er een feestmaal bereidt wordt voor het avondmaal.

Overnachting in pension.

Dag 8: Zhaoxing (O, L, D)
Vandaag is vrij te besteden. Je kunt je met de auto naar de hoge bergen laten rijden en in drie uur tussen de rijstterrassen door terug wandelen naar Zhaoxing.

Dag 9: Zhaoxing – Sandu (O, L, D)
We rijden naar het dorp Sandu in het autonome gebied van de Shui. Dit is waar de grootste Shui gemeenschap woont en waar veel belangrijke culturele feesten plaatsvinden. De Shui maken schitterende handwerken zoals borduursels, batik, papier- en houtsnijwerk.  Hun mondelinge overlevering – literatuur, gedichten, legenden, sprookjes en fabels – zijn een echte schat.

Overnachting in hotel.

Dag 10: Sandu – Guiyang (O, L, D)
De laatste rit in Guizhou gaat terug naar de hoofdstad Guiyang. De rest van de dag is vrij in te vullen. Vraag onze gids advies, hij weet precies wat leuk, mooi en interessant is om te doen in Guiyang.

Overnachting in hotel

Dag 11- 12: Guiyang- Kunming (O)
Transfer naar Guiyang vliegveld voor de vlucht naar Kunming. De rest van de dag en morgen zijn vrij in te vullen.

Overnachting in hotel.

Dag 13: Kunming – Mopan Forest Park – Xingping (O, L)
Vandaag rijden we naar Mopan Forest Park. Onderweg stoppen we bij een paar etnische Yi en Hani dorpen. De Hani hebben dezelfde herkomst als de Yi en Lahu bevolking. Volgens de historie stammen zij allen af van de oude Qiang bevolking. De Qiang waren een nomadische stam die ten noordwesten van het Qianghai-Tibetaans plateau leefden.

Overnachting in hotel.

Dag 14: Xingping (O)
Vandaag is vrij te besteden.

Overnachting in hotel.

Dag 15: Xingping – Jianshui (O, L)
Op weg naar Jianshui, eens een belangrijk centrum van Yunnan en een verplichte stop op de route van Kunming naar Vietnam. Hier lag
het Dai koninkrijk van Xishuangbanna aan de rand van het Chinese imperium. Jianshui groeide door z’n lucratieve positie als een centrum van de handel. Aan de mooie architectuur kun je de voormalige glorie nog goed aflezen.

Overnachting in hotel.

Dag 16: Jianshui – Yuanyang (O, L, D)
We rijden door de ‘floral-belt’ regio naar Yuanyang. Het is een bedrijvig stadje. De straten zijn een waar visueel feest. Vrouwen en mannen in schitterende geborduurde kleding komen hier hun zelf geteelde groente en fruit op de markt verkopen. Je kunt de hele dag mensen kijken, van de rijstterrassen genieten, foto’ s maken, dorpen ontdekken en lekker eten.

Dag 17: Yuanyang – Jianshui (O, L, D)
We rijden naar Jianshui. Een op het eerste gezicht wat rommelige stad. Het oude centrum is echter wel aantrekkelijk en heeft enkele bijzondere gebouwen waaronder d e prachtige Wenmiao tempel uit 1285. De Confuciustempel staat op een terrein van 7,5 hectare en heeft 14 verschillende hallen met interessante details. De tempel was eeuwenlang een school en de plek waar examen werd gedaan in de Confuciaanse klassieken. Ten zuidwesten van de Confuciustempel is het Zhilinsi klooster te vinden. Het klooster dateert uit de tijd van de Yuandynastie.

Overnachting in hotel.

Dag 18: Jianshui – Kunming (O, L)
Vertrek uit Jianshui naar Kunming waar de rest van de dag vrij te besteden is. De stad is een mix van moderne bouw en traditionele oude wijkjes. Er zijn verschillende tempels en pagodes te vinden die het bekijken meer dan waard zijn. Vraag de gids om tips!

Overnachting in hotel.

Dag 19: Kunming – Yibin – Shunan (O, L, D)
We komen vandaag langs de plaats waar de Yangtze rivier ontspringt: Yibin. In deze omgeving zijn ook vele hete bronnen te vinden. Een mooie tocht met weidse uitzichten na de drukte van Kunming.

Overnachting in hotel.

Dag 20-21: Shunan (O, L, D)
Tijdens deze twee dagen brengen we je naar alle belangrijkste bezienswaardigheden met stops bij de Wangyou Valley, Cloud Pavilion, Jade Corridor, Rainbow Waterfall, Sea in Sea en Celestical Cave.

Overnachting in hotel.

Dag 22:
Shunan – Leshan – Mt. Emei 
(O, L, D)
We rijden naar Leshan om de prachtige Grote Boeddha te bezoeken die 1200 jaar geleden is uitgehouwen uit een klif langs de Min rivier. Na de lunch gaan we verder naar de Emei berg bij de stad Emei. Dit berglandschap is een prachtige combinatie van pure natuur en de oudste Chinese Boeddhistische cultuur. De Emei Berg is beroemd door zijn unieke geografische eigenschappen, majestueuze landschap, ongewone geologische kenmerken en zijn ecologie.

Overnachting in hotel.

Dag 23: Mt. Emei (O, L, D)
Op de Emei berg staan de Gouden Tempel en de enorme ‘Four Faces Boeddha’. Een kabelbaan brengt je er naartoe want ze liggen te hoog om er even heen te wandelen. We trekken er een hele dag voor uit om de berg te verkennen.

Overnachting in hotel.

Dag 24: Mt. Emei – Chengdu (O, L)
Geniet van de zonsopkomst vroeg in de morgen. We gebruiken de bus en de kabelbaan om de Wanniansi tempel en de Leidongpingte Scenic Area te bezoeken voordat we terug rijden naar Chengdu.

Overnachting in hotel.

Dag 25 – 26: Chengdu (O)
Deze dagen zijn vrij te besteden in Chengdu. Er is meer dan genoeg te zien en te beleven in Chengdu en omgeving!

Je kunt bijvoorbeeld naar de Wu Hou Tempel in de buitenwijken van Chengdu. De tempel is gebouwd in de 6e eeuw ter ere van Zhu Ge Liang, die bekend stond om zijn diepgaande wijsheid. Hij was de Premier van de Shu, een van de Drie Koninkrijken in de jaren 221-263 n. Chr. en droeg de titel ‘Whu Hou’ (premier). Als je bent geïnteresseerd in de geschiedenis van het oude China kun je hier je hart ophalen.

Ook interessant is het Etnisch-Museum van de regio Zuidwest. Hier vind je vele culturele objecten van de verschillende nationaliteiten binnen Sichuan. Of ga naar het Sichuan Museum, het grootste provinciale museum in het Zuidwesten van China met meer dan 150.000 objecten. Er is ondermeer een schedel te zien van een Ziyang Man van 30.000 v. Chr. Ook worden er tegels met muurschilderingen en fresco’s tentoongesteld. Deze tegels zijn verwijderd uit graftombes uit de Handynastie (206 v. Chr. tot 220 n. Chr.) en geven een gedetailleerd verslag van een aantal dagelijkse activiteiten uit die periode.

Overnachting in hotel.

Dag 27 Chengdu (O) –
We zorgen dat je op tijd op het vliegveld bent waar we je een veilige en aangename vlucht naar je volgende bestemming wensen.