Klassiek China

Algemeen

De beginnende Chinareiziger kijkt zijn ogen uit tijdens deze reis door klassiek China. Ervaar de culturele rijkdom terwijl je in een ontspannen tempo langs verleden en heden trekt. Geniet van prachtige landschappen die aan je voorbij glijden en ontdek aan het eind van de reis dat je zeker terug wilt komen om nóg meer te zien.

Beijing
Het is niet zomaar een grote stad waar deze reis begint maar het onvoorstelbare Beijing! De klassieke bezienswaardigheden zijn stuk voor stuk heel veel groter en indrukwekkender dan je in je stoutste dromen had verwacht. Zo is de Tempel van de Hemel een enorm complex met verschillende pagodes. De belangrijkste pagode, de Qinian dian, staat op drie terrassen van wit marmer. Met zijn blauwe daken, rode muren en goudkleurige versierselen is het een ontzagwekkend staaltje van Ming-bouwkunst. Aan de westkant van het Plein van de Hemelse Vrede ligt De Grote Hal van het Volk. Eens in de vijf jaar komt hier het Nationaal Volkscongres bijeen in een vergaderzaal waar plaats is voor maar liefst 10.000 mensen! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Verboden stad, de Grote Muur of het Zomerpaleis.

Drakenpoortgrotten
In Xi’an ga je natuurlijk het ontzagwekkende Terracotta Leger bekijken waarna je doorreist naar Luoyang. Langs de Yi rivier, veertien kilometer ten zuiden van de stad, liggen de imposante Drakenpoortgrotten. Een verzameling van 1300 grotten, 39 kleine pagoden en 100.00 beelden. De grootste grot van allemaal is de Feng Xi’an Si.Het zeventien meter hoge Boeddhabeeld in de grot wordt goed beschermd door maar liefst twee Hemelkoningen.

Mingdynastie
Nanjing was hoofdstad van vele regionale dynastieën en zelfs een poosje van heel China. Ooit liet de keizer rijke families van het platteland muren, torens en andere gebouwen in de stad neerzetten. In ruil daarvoor kregen ze adellijke titels, aantrekkelijke baantjes of andere eerbewijzen. Er is veel uit dit verleden bewaard gebleven zoals de oude stadsmuren met 24 poorten en de graftombe van de eerste Mingkeizer. Een heilige weg met vele stenen beelden leid je er als vanzelf naartoe.

Waterstadje Suzhou en Shanghai
Suzhou staat bekend als het Venetië van het Oosten vanwege de vele bruggetjes over de kanalen die de stad doorsnijden. De grond die overbleef na het graven van al die kanalen werd deels gebruikt om prachtige tuinen aan te leggen. Sommigen van deze miniatuurlandschapjes
zijn inmiddels meer dan 1000 jaar oud! De reis eindigt in het bruisende Shanghai waar de sky the limit is en met elk nieuw gebouw opnieuw de grenzen van het mogelijke worden opgezocht.InformatieReissom: vanaf €1.890,-In het kort: 

Dag 1: Aankomst Beijing
Dag 2: Beijing
Dag 3: Beijing
Dag 4: Beijing-Xi’an (vlucht)
Dag 5: Xi’an
Dag 6: Xi’an – Luoyang
Dag 7: Luoyang – Nanjing (trein)
Dag 8: Nanjing
Dag 9: Nanjing – Suzhou (trein)
Dag 10: Suzhou – Hangzhou
Dag 11: Hangzhou – Shanghai
Dag 12: Shanghai
Dag 13: Shanghai
Dag 14: ShanghaiInclusief: Flexibele reisdataAlle binnenlandse vluchtenTrein kaartjes (soft-sleeper – soft seat)Alle transfers met privéchauffeurVerblijf in zeer comfortabele centraal gelegen 4* hotelsEten waar genoemd in het schema (O, L, D)Entreekosten voor bezienswaardigheden op excursie dagenGratis Dominicus China reisgids 2012Exclusief: Internationale retourvluchtVisumBijdrage Calamiteitenfonds EUR 2,50Mondial Assistance reisverzekeringPersoonlijke uitgavenFooienHoogtepunten: Kung Fu in Shaolin TempelLongmen grottenWaterstadje SuzhouMarco Polo’s HangzhouFranse Concessie in ShanghaiKeizer Shin Hua’s terracotta legerProgrammaReisbeschrijving per dag: 

Dag 1: Aankomst Beijing
Aankomst Beijing Na aankomst in Beijing checken we je in bij het comfortabel viersterren hotel. Na een lange vlucht kunt het best relaxen in uw kamer of ga voor een wandeling naar het nabij gelegen Tiananmenplein om snel een kijkje te nemen. ‘s Avonds er is een heerlijk welkomstdiner en een spetterend Kung Fu show geregeld voor jullie. Overnachting in 4* hotel.

Dag 2: Beijing (O, L)
Vandaag bezoeken we de Chinese Muur, één van de grootste wereldwonderen. In 1987 is deze door de UNESCO opgenomen in de lijst van ‘World Heritage Sites’. Als een reuzendraak kronkelt de Muur door het landschap: afwisselend door woestijnen, steppen, bergen en over plateaus. In totaal is de Muur ongeveer 6700 km lang van het oosten naar het westen van China.
De middag brengen we door bij de beroemde Ming Tombes. Het is de plaats die 13 van de 16 keizers van de Mingdynastie (1368-1644) tijdens hun leven uitkozen om te worden begraven. Vanzelfsprekend volgens de principes van de feng shui, de leer van wind en water. Overnachting in 4* hotel.

Dag 3: Beijing (O)
Vandaag gaan we naar de Verboden Stad (ook bekend als Paleis Museum). Met eigen ogen kan je de plaats zien waar 24 verschillende keizers  500 jaar lang met ijzeren vuist over heel China heersten. Vervolgens steken we de straat over naar het Tiananmen Plein (Poort van de Hemelse   Vrede) om de monumenten te bekijken van communistisch China: de Helden van de Revolutie, de Grote Hal van het Volk, het Historisch Museum  van de Revolutie en het Mao Zedong Herdenkingscentrum. Na de lunch gaan we met een lokale familie dim sum maken, kleine hapjes uit de Zuid-Chinese keuken. Overnachting in 4* hotel.

Dag 4: Beijing – Xi’an (O)
De dag is vrij te besteden. ’s Avonds nemen we de nachttrein naar Xi’an. Overnachting in ‘softsleeper’ trein naar Xi’an.

Dag 5: Xi`an (O, L)
Xi’an is één van de oudste steden van China. Gedurende een periode van 3.100 jaar bouwden dertien verschillende dynastieën hier hun hoofdstad. Wie in Xi’an is brengt natuurlijk een bezoek aan de Terracotta Krijgers. Meer dan tweeduizend jaar bleef deze verzameling van 6000 manshoge terracotta krijgers en paarden bedolven onder het puin. In 1973 zijn ze bij toeval ontdekt in een dorpje vlakbij Xi’an en inmiddels zijn ze erkend als het Achtste Wereldwonder. Je gelooft je ogen niet! Het is voor ons moderne mensen onvoorstelbaar dat de veertienjarige eerste keizer van China (246 v. Chr.) dit alles liet maken voor zijn toekomstige graftombe.

We bezoeken daarna de Hete Bronnen van Huaqing, zo’n 30km ten oosten van Xi’an. Ze zijn gebouwd tijdens de Tangdynastie (616-907) en hebben hun faam te danken aan het feit dat ze de favoriete baden waren van de geliefdste concubine van keizer Xuanzong. Overnachting in 4* hotel. 

Dag 6: Xi`an – Luoyang (O, L)
De ochtend is vrij te besteden. Loop bijvoorbeeld de Islamitische wijk even in. Je zou zweren dat je niet langer in China bent als je de geurige kebab ruikt en de mannen in traditionele Islamitische kleding ziet. De Grote Moskee in de wijk is een prachtig staaltje Islamitische architectuur. Maar niet te ver weg dromen want na de lunch vertrekt de trein naar Luoyang en die wil je niet missen! Na aankomst 3 uur later in Luoyang is er een transfer naar het hotel geregeld. Overnachting in 4* hotel.

Dag 7: Luoyang – Nanjing (O, L)
We beginnen de dag met een bezoek aan de White Horse Tempel (68 n. Chr.). De gewijde sfeer en prachtige omgevingen brengen je helemaal in de sfeer voor het middagprogramma: de bezichtiging van een grote verzameling Boeddhistische kunst in een indrukwekkende setting.
Langs de Yi rivier, veertien kilometer ten zuiden van de stad, liggen de imposante Drakenpoortgrotten (Long Men Caves). Een verzameling van 1300 grotten, 39 kleine pagoden en 100.000 beelden. De grootste grot van allemaal is de FengXi’an Si. Het zeventien meter hoge Boeddhabeeld in de grot wordt goed beschermd door maar liefst twee Hemelkoningen. In de avond nemen we de nachttrein (soft-sleeper) naar Nanjing.

Dag 8: Nanjing (O)
Vroeg in de ochtend komen we aan in Nanjing. Na een transfer naar het hotel en een goed ontbijt trekken we de stad in voor een tour langs enkele bezienswaardigheden.
Nanjing is de hoofdstad van vele regionale dynastieën geweest en zelfs een poosje van heel China. Nu is het alleen nog de hoofdstad van de provincie Jiangsu. In vroeger tijden liet de keizer rijke families van het platteland muren, torens en andere gebouwen in de stad neerzetten. In ruil daarvoor kregen ze adellijke titels, aantrekkelijke baantjes of andere eerbewijzen.

Er is veel uit dit verleden bewaard gebleven zoals de oude stadsmuren met 24 poorten en de graftombe van de eerste Mingkeizer Hong Wu (1327-1398). Een heilige weg met vele stenen beelden leid je er als vanzelf naartoe.

We gaan ook naar het Taiping Museum, waar we nog wat verder de fascinerende geschiedenis van Nanjing induiken. Overnachting in 4* hotel.

Dag 9: Nanjing – Suzhou (B, L, D)
We gaan vanochtend naar de ‘Paarse berg’ ( Zijin Shan), een groot park net buiten de stadsmuren. In het park liggen verschillende historische gebouwen waaronder het mausoleum van Sun Yat Sen, de leider van de Kuomintang. Hij wordt gezien als de vader van het moderne China. Zijn graf ligt aan het einde van een brede trap met 392 treden en bordessen.

’s Middags met de trein (duurt 2 uur) naar Suzhou. Aankomst en transfer naar het 4* hotel. Rest van de dag is vrij om het oude stadscentrum van Suzhou zelf te ontdekken. Overnachting in 4* hotel.

Dag 10: Suzhou – Hangzhou (O, L)
Suzhou staat bekend als het Venetië van het Oosten vanwege de vele bruggetjes over de kanalen die de stad doorsnijden. De grond die overbleef na het graven van al die kanalen werd gebruikt om prachtige tuinen aan te leggen. Sommige van deze miniatuurlandschapjes zijn inmiddels meer dan 1000 jaar oud! Kortom een bijzondere omgeving om doorheen te dwalen.

Eerste excursie vandaag is naar de Tuin van de Nederige Bestuurder (Humble Administrator’s Garden) en de Blijvende Tuin (Lingering Garden). De Tuin van de Nederige Bestuurder ligt in het noordoosten van Suzhou Stad en is de grootste klassieke tuin in Suzhou en één van de vier beroemdste klassieke tuinen in China. Oorspronkelijk was deze tuin aangelegd in 1513 A.D. door Wang Xianchen, een keizerlijke censor die net gedegradeerd was en teruggestuurd naar zijn geboorteplaats. De tuin bestaat uit drie delen met verschillende soorten gebouwen rond stroompjes en vijvers.
De Blijvende Tuin is aangelegd in 1522, één van de vier beroemdste klassieke tuinen in China. De tuin is opgedeeld in vier delen: midden, oost, noord en west verbonden door prachtige, 700 meter lange gangen. De hele tuin wordt gekenmerkt door kunstbergen, unieke prachtige kalkstenen paviljoenen en een aantal bekoorlijke gebouwen.

We bezoeken ook een lokale zijdefabriek. Suzhou werd namelijk niet alleen beroemd vanwege alle kanalen maar groeide ook uit tot een belangrijk handelscentrum. Er werd  voornamelijk textiel in goud en zijde geproduceerd. Later  in de middag met de trein (duurt 2 uur) naar Hangzhou. Aankomst in Hangzhou en transfer naar het 4* hotel. Rest van de dag is vrij in te vullen. Overnachting in 4* hotel.

Dag 11: Hangzhou – Shanghai (O, L)
We maken in de ochtend een boottocht op het West meer: een schitterend zoetwatermeer omringd door heuvels met aan de noordkant een prachtig uitzicht op de stad Hanghzou. Rondom het meer zie je oude gebouwen, beeldhouwwerken, tempels en tuinen die je dan ook in elke hoek van het meer terugvindt.
‘s Middags gaan we naar de groene theevelden die als een mozaïek tegen de berghelling ten Zuidwesten van het West meer liggen. De bamboemandjes en ronde hoedjes van de pluksters versieren het decor. We bezoeken het kleine dorpje ‘Dragon Well’, beroemd om zijn topkwaliteit Longjing-thee.

Aan het einde van de dag transfer met de trein (duurt 1uur 30 min) naar Shanghai. Aankomst in Shanghai en transfer naar 4* hotel.

Dag 12: Shanghai (O)
De dag is vrij te besteden. In Shanghai er is genoeg te zien en te beleven! Wandel bijvoorbeeld langs de waterkant in de Bund en ervaar de geuren, uitzichten en geluiden van de oude “Wall Street” in Shanghai. Banken, handelshuizen, woningen, hotels en clubs delen het uitzicht op het drukke verkeer langs de Huangpu Rivier, zoals ze ook de opkomende en dalende rijkdommen van de stad deelden.

Vanaf de Bund loop je zo de beroemde winkelstraat Nanjing Road in. Er wordt beweerd dat winkelen in Shanghai het meest gevarieerd en lonend in heel China is!

In de Oude Stad kan je jezelf verliezen in nauwe steegjes en gemoedelijk over de bazaar slenteren op zoek naar snuisterijen. Wie daarna de vijver oversteekt kan naar het Huxinting Theehuis voor de lunch en thee. Tot slot is de 468 meter hoge ‘Oriental Pearl TV Tower’ een bezoekje waard. Net als het Vrijheidsbeeld in New York, het operagebouw in Sydney en de Eiffeltoren in Parijs, is het een symbolisch bouwwerk en het visitekaartje van de stad. Overnachting in 4* hotel.

Dag 13: Shanghai (O)
De dag is vrij te besteden.
Tips: In de Boeddha-van-Jade-Tempel bevinden zich twee van de meest beroemde Chinese Boeddha’s. Beide zijn ze uit één stuk witte jade gesneden. Ook interessant is het Shanghai Museum met een collectie van 120.000 schitterende oude Chinese kunstwerken. Met name de waardevolle collectie bronzen en keramische voorwerpen, schilderijen en kalligrafie is van hoge kwaliteit en wereldberoemd. Het museum telt elf zalen en drie speciale, tijdelijke expositiezalen. Overnachting in 4* hotel.

Dag 14: Shanghai (0) –
Wij brengen je naar het vliegveld waarna we je een veilige en aangename thuisreis wensen.