Dwars door China

Algemeen

In alle comfort kun je het veelzijdige China op je laten inwerken. De reis gaat dwars door 9 provincies. Je ziet overdag teveel om op te noemen en ’s avonds kom je weer helemaal bij in een viersterren hotel of aan boord van een cruiseschip. Een prachtige reis voor wie China wil leren kennen.

Oost en West
Welkom in Hong Kong! Ervaar de dynamiek, de winkels, de culinaire hoogstandjes, de sfeer van een wereldhaven en de skyline van wolkenkrabbers. Nergens anders vind je een dergelijke mix van Oost en West.
Na dit wervelende begin brengt de trein je naar Guangzhou, één van de eerste internationale handelshavensteden ter wereld. Op de Qingping markt doen meer dan 60.000 mensen hun boodschappen. Of je nu een kilo groenten wilt, gedroogde zeesterren of een luipaard, hier kun je het vinden!

Schilderachtig Guilin en Yangshuo
Guilin wordt als de meest schilderachtige stad in de Guangxi provincie, of zelfs China, beschouwd. Eenzame, door water getekende kalkstenen bergen rijzen op uit de groene vlaktes, de pieken verborgen in mist. Dit landschap is al eeuwen een favoriet onderwerp voor schilders.
In de prachtige Rietfluit grot zie je één van de meest bijzondere ondergrondse landschappen in heel China. Het rietgras dat voor de grot groeit bedekt de ingang tot de grot en wordt gebruikt om fluiten van te maken. Eeuwenlang bood het de bevolking de perfecte schuilplaats in oorlogstijd. Na een cruise over de poëtische Li rivier sluit je het bezoek af met een nacht in backpackers mecca ‘Yangshuo’.

Reuze Panda’s en cruise op de Yangtze rivier
Bezoek Bifengxia Panda Base. Bifengxia opende in 2004 en is een thuis geworden van meer dan 35 reuzenpanda’s. De in de VS geboren Hua Mei en Mei Sheng zijn hier geplaatst na de aardbeving in Sichuan op 12 mei 2008. Beide faciliteiten worden beheerd door het Chinese Conservation and Research Center van de reuzenpanda. De boot gaat langs diepe valleien met zachtgroene heuvels en nauwe ravijnen. Loodrechte rotskliffen onttrekken de rest van de wereld aan het zicht. Een onvergetelijke ervaring!

Marco Polo’s Hangzhou en hip Shanghai
In de provincie Zhejiang ligt omringt door heuvels, het prachtige West meer in de gezellige Chinese stad Hangzhou. Oude gebouwen, beeldhouwwerken, tempels en kunstige tuinen schuilen in elke inham van het meer. In deze ‘easy going’ stad kom je vanzelf tot rust.
Het is een hele overgang wanneer je de volgende dag in Shanghai aankomt. Twee van de beroemdste jade Boeddha’s van China hebben hier hun plek gevonden in de Jade Boeddha Tempel. Ze zijn elk uit één stuk jade gehouwen. Minstens zo bijzonder is de Oosterse Parel Tv-toren. Deze toren was tot voor kort 468 meter hoog maar is recentelijk nog een stuk verlengd. Het is al met al een knap staaltje symbolische architectuur en het visitekaartje van Shanghai. Eenmaal thuis lijkt Nederland ineens wel heel klein!InformatieReissom: vanaf €2.390,-In het kort: 

Dag 1: Hong Kong
Dag 2: Hong Kong
Dag 3: Hong Kong – Guangzhou (trein)
Dag 4: Guangzhou
Dag 5: Guangzhou – Guilin (vlucht)
Dag 6: Guilin – Yangshuo
Dag 7: Guilin – Chengdu (vlucht)
Dag 8: Chengdu – Huanglongxi – Chongqing
Dag 9: Yangtze rivier cruise
Dag 10: Yangtze rivier cruise
Dag 11: Aankomst Yichang – Nanjing (vlucht)
Dag 12: Nanjing – Wuxi
Dag 13: Wuxi – Suzhou
Dag 14: Suzhou
Dag 15: Suzhou – Tongli – Hangzhou
Dag 16: Hangzhou
Dag 17: Hangzhou
Dag 18: Hangzhou – Shanghai (bullettrein)
Dag 19: Shanghai
Dag 20: Shanghai
Dag 21: Shanghai -Inclusief: Binnenlandse vluchtenTreinkaartjes en transfersBeste drie en viersterren hotelsPlatselijke engelstalige gidsEten waar genoemd in het schema (O, L, D)Alle entree kosten voor bezienswaardigheden genoemd in het schemaGratis Dominicus China reisgids 2012Exclusief: Internationale vlucht naar China (kan geregeld worden)Visum (kan geregeld worden)Mondial Assistance reisverzekering (kan geregeld worden)Persoonlijk uitgavenFooienHoogtepunten: Shoppen en lekker eten in Hong KongGrootste Boeddha ter wereldYangtze rivier cruiseSuzhou’s fengshui tuinenCanal dorpje TongliMarco Polo’s favorite stad HangzhouOude stad van ShanghaiProgrammaReisbeschrijving per dag: 

Dag 1: Hong Kong
Welkom in Hong Kong! Ervaar de aparte mix van Oost en West in deze dynamische stad. Voel de drukte als je zich stort op winkelen en het proeven van culinaire hoogstandjes. Stel je open voor de ongelooflijke skyline van Hong Kong, de bedrijvige haven en het rustige platteland.
Na aankomst op het vliegveld brengen we je meteen naar je 3* City View Hotel in Kowloon. De rest van de dag is vrij in te vullen om te ontspanen
na een lange vlucht. Overnachting in het 3* City View Hotel.

Dag 2: Hong Kong (O)
Vandaag is vrij in te vullen. Leuke tips in Hong Kong zijn:

– Winkelparadijs op het schiereiland Kowloon.
– Symphony of Lights show iedere avond om 20.00 uur.
– De Star Ferry, een leuke en goedkope manier om op Hongkong Island te komen.
– Boeddhistische tempel Man Mo.
– Peaktram naar het hoogste punt van Hongkong.
– Stanley Market voor leuke souveniers.
– Authentieke visserdorpjes bij Repulse Bay.

Overnachting in het 3* City View Hotel.

Dag 3: Hong Kong – Guangzhou (O)
’s Ochtends is vrij in te vullen.
’s Middags nemen we de sneltrein (2 uur) naar Guangzhou (Canton) dat wordt beschouwd als één van de eerste internationale handelshavensteden ter wereld en een geschiedenis heeft die 2200 jaar teruggaat. Na aankomst transfer naar het 4* White Swan Hotel voor in-checken. Rest van de dag is vrij in te vullen. Overnachting in het 4* White Swan Hotel.

Dag 4: Guangzhou (O, L)
We beginnen de dag met een bezoek aan de Vooroudertempel van de Chen-clan. Lokaal bekend als de Chen familietempel is dit 19 de eeuwse gebouw een goed bewaard voorbeeld van de laatkeizerlijke Zuid-Chinese architectuur. Bijna elke deur, raam, dakbalk en zuil, is bewerkt met ingewikkelde inkervingen. Terracotta beeldhouwwerken en friezen sieren de dakranden en muren. Daarna gaan we naar de beroemde Qingping markt. Het is de grootste straatmarkt in Guangzhou waar meer dan 60.000 mensen iedere dag hun boodschappen doen. Het is net een afhaaldierentuin waar je gedroogde of zelfs levende zeesterren, slangen en luipaarden kunt vinden! Overnachting in het 4* White Swan Hotel.

Dag 5: Guangzhou – Guilin (O, L)
Na het ontbijt vliegen we naar de Guangxi provincie en de stad Guilin. Na aankomst op het vliegveld brengen we je naar het 3* Universal Hotel. Guilin wordt als de meest schilderachtige stad in China beschouwd. Eenzame, door water getekende, kalkstenen bergen rijzen op uit de groene vlaktes. De pieken van de bergen zijn verborgen in een wervelende van een laaghangende mist.

Onze tour begint vandaag met een bezoek aan de prachtige Rietfluit grot. Eén van de meest bijzondere ondergrondse landschappen in heel China! De naam van de grot is afgeleid van het rietgras dat voor de grot groeit en dat wordt gebruikt om fluiten van te maken. Het gras bedekt de ingang tot de grot waardoor het voor de mensen uit de streek gedurende vele eeuwen de perfecte schuilplaats was in tijden van oorlog.
‘s Middags bezoeken we de Olifantslurf heuvel, een populair park waar je een natuurlijke kalksteen formatie kunt zien die lijkt op een olifant die uit de Li rivier drinkt. Overnachting in het 3* Universal Hotel.

Dag 6: Guilin – Yangshuo – Guilin (O, L)
Vandaag maken we een cruise over de poëtische en schilderachtige Li rivier naar Yangshuo. Tussen Guilin en Yangshuo ligt de rivier als een groen lint tussen de duizenden heuvels. Het Li rivierlandschap staat niet alleen bekend om zijn groene heuvels, heldere water, fantastische grotten en spectaculaire rotsen, maar ook om zijn schitterende diepe meertjes, bronnen en watervallen.

In de middag arriveren we in Yangshuo vanwaar we naar West Street gaan. Daar is de rest van de dag vrij te besteden. ’s Avonds overnachten in het 3* Mountainside Retreat.

Dag 7: Guilin – Chengdu (O, D)
Vandaag vliegen we van Guilin naar de Sichuan provincie en haar bruisende hoofdstad Chengdu. Wij checken je in bij het comfortabele feng shui Buddha Zen Hotel. Het Buddha Zen Hotel is een ideale basis en bevindt zich in Wenshufang, vlakbij de beroemde Wenshuyuan Boeddhistische Tempel. Overnachting in het 4* Buddha Zen Hotel.

Dag 8: Chengdu – Huanglongxi – Chongqing (O, L, D)
We bezoeken vanochtend het Reuzenpanda fokcentrum. De reuzenpanda is geliefd bij mensen uit de hele wereld. Hij staat voor wereldnatuurbehoud, vrede en vriendschap. Je kunt zo dichtbij komen dat je de Panda kunt aanraken en samen met hem op de foto kunt. Na de lunch nemen we een kijkje in het historische dorpje Huanglongxi.

In de late namiddag nemen we de exprestrein naar de stad Chongqing waar we vanaf de Chaotianmenpier aan boord gaan voor een 4 sterren cruise op de Yangtze rivier. Varend over de grootste rivier van China voel je de kracht en de grootsheid pas echt! Het is een onvergetelijke ervaring. Het landschap is adembenemend mooi. Het schip vaart langs diepe valleien met welige, groene heuvels en smalle ravijnen met steile rotskliffen aan beide kanten. Een tijdloze wereld waar de hectische leven nog geen vat op heeft gekregen.

Dag 9: Yangtze rivier – Fengdu (O, L, D)
Vandaag verlaten we het schip en nemen we een kleinere boot om de oevers en de oude stad Fengdu te bezoeken. Deze stad was eens onderdeel van het Ba Koninkrijk in de Zhou Dynastie, die meer dan 2.300 jaar teruggaat. De stad staat al eeuwen bekend om zijn legendes over spoken en geesten. 500 traptreden brengen je de Mingshan heuvel op met vele tempels gewijd aan Mingwan, de god van de onderwereld. Tegenwoordig is de stad ook letterlijk een spookstad geworden. Door de bouw van de Drieklovendam moest de bevolking verhuizen naar hoger gelegen gebieden.

Dag 10: Yangtze rivier – Shennongjia berg (O, L, D)
Vandaag maken we een schilderachtig uitstapje naar de Shennongxi rivier die ontspringt aan de zuidelijke voet van de Shennongjia berg. We zien stroomafwaarts de hangende doodskisten en de overblijfselen van een oude planken weg die langs de voorzijde van de kliffen loopt. We maken ook kennis met de unieke dorpjes van de Tujia bevolking, de afstammelingen van het Ba volk.

Dag 11: Yichang – Nanjing (O)
We komen vroeg in de morgen aan bij de Yichang pier waar we in een wachtende bus stappen die ons meeneemt om het grootste waterproject dat ooit door de mens is opgezet te bezoeken: De Drie klovendam.
Na het bezoek aan deze bovenmenselijke prestatie van techniek rijden we (4 uur) naar Wuhan voor een vlucht naar de zuidelijke hoofdstad van oud China, Nanjing. Overnachting in het 3* Mandarin Garden Hotel.

Dag 12: Nanjing – Wuxi (O, L)
Dag vrij te besteden in Nanjing. Interessante bezienswaardigheden zijn:
– Het mausoleum van Dr. Sun Yatsen. Een majestueus mausoleum dat is gebouwd voor de eerste president van China.
– De tombe van de wijlen Ming keizer, Ming Hongwu (1327-98). Hij was de stichter van de Ming Dynastie en is de enige Ming keizer die niet in Beijing is begraven
– De Fuzi tempel, ook wel bekend als de Confucius Tempel, gebouwd in 1034 langs de Qinhuai rivier. 

Aan het eind van de middag rijden we naar de stad Wuxi, een oude industriestad en stadsprefectuur in het zuiden van de oostelijke provincie Jiangsu. Het ligt aan de oever van het meer Taihu, 128 km noordwestelijk van Shanghai.

Dag 13: Wuxi – Suzhou (O, L)
Onze tour begint met een bezoek aan het Taihu meer. De aanwezigheid van vele jonken voegt extra waarde toe aan de charme van het landschap, waadoor het een geweldige ervaring is. We bezoeken de beroemde Zisha aardewerk kunst en kleibeeldjes fabriek. Deze fabriek is vooral bekend om zijn theepotten die hier gemaakt worden.
Aan het eind van de middag nemen we de sneltrein naar het Venetië van het Oosten, Suzhou. Aankomst en transfer naar het 4* Pingjiang Lodge voor in-checken en rest van de dag is vrij om de oude stad van Suzhou zelf te ontdekken. Overnachting in het tradtionele 4* Pingjiang Lodge.

Dag 14: Suzhou (O, L)
Dag vrij te besteden in Suzhou. Leuke tips voor in Suzhou zijn:
– De Tuin van de Nederige Bestuurder. Dit is één van de vier grootste tuinen in China. Met het aanleggen van deze tuin is begonnen tijdens het Jiaqing bewind (1522-1566) van de Ming Dynastie.
– De Tijgerheuvel. Een zeven verdiepingen tellende, achthoekige schuine Pagode bekroont de Tijgerheuvel. Deze pagode staat bekend als de Pagode Wolk en Rots. Ze werd gebouwd in 959 AD of het zesde jaar van het Xiande bewind van de Zhou Dynastie van de Vijf Dynastieën (907-960 AD).
– De zijdefabriek. Suzhou werd namelijk niet alleen beroemd vanwege alle kanalen maar groeide ook uit tot een belangrijk handelscentrum. Er werd voornamelijk textiel in goud en zijde geproduceerd.

Dag 15: Suzhou – Tongli – Hangzhou (O, L)
We brengen de dag door in het waterstadje Tongli. Er zijn wel straten maar niet veel. In plaats daarvan wordt het stadje door kleine kanalen doorsneden. Talrijke bruggetjes zorgen dat je je toch te voet kunt verplaatsen. Je vindt er ook vele karakteristieke Chinese tuinen met priëlen en vijvers vol goudkarpers.
Aan het eind van de middag nemen we de sneltrein naar Hangzhou. Na aankomst transfer en inchecken bij het 4* Crystal Orange Hotel.


Dag 16-17: Hangzhou
 (O)
Vrij te besteden in Hangzhou. Leuke tips voor in Hangzhou zijn:
– Doe mee met de ochtendchanting samen met de Boeddhistische monniken in Faxi Tempel.
– Fiets naar het pittoreske dorp Mei Jia Wu, tussen de groene theevelden.
– Maak de mooiste wandeltocht in de Zhejiang provincie van het dorp Long Jing naar de Negen Kreken.

Dag 18: Hangzhou – Shanghai (O)
Na het ontbijt gaan we met de bullettrein (388 kmph) naar Shanghai. Bij aankomst checken we je in bij het centraal gelegen 3* Astor Hotel. De rest van de dag is vrij te besteden. Optionele excursies:
– Beklim de Lupu Brug, ontdek Pudong en geniet van de lunch in het hoogste restaurant ter wereld (2 uur).
– Architour naar Qingpu en een Huangpu River Cruise (5 uur).
– Bezoek het Urban Planning Center, Shanghai Museum en het M50 art district (4 uur).
– Een gastronomische wandeling door Shanghai (4 uur).
– Moderne Architectuur en Kunst (6 uur).
– Cocktails en likeuren – Maak je eigen cocktails! (vanaf 4 personen – duurt ongeveer 3 uur)
– Bike Around Shanghai (6 uur)

Dag 19-20: Shanghai (O)
Vrij te besteden dagen in Shanghai. Interessante bezienswaardigheden zijn:
– Het financiële en zakelijke district, de Bund. Het is één van de meest karakteristieke plaatsen in Shanghai en foto’s ervan staan in de meeste gidsen en websites over de stad.
– De Jade Boeddha Tempel: Twee van de beroemdste jade Boeddha’s van China hebben hun plekje binnen deze tempelmuren. Elk figuur is gebeeldhouwd uit één stuk witte jade.
– De 468 meter hoge, Oosterse Parel Tv-toren. Net als het Vrijheidsbeeld, het Operahuis in Sydney en de Eiffeltoren is de Oriëntaalse Parel TV Toren de versie van Shanghai van symbolische architectuur.
– De nauwe, kronkelende steegjes van de Oude Stad van Shanghai . Je kunt er uren slenteren over de lokale bazaar en kijken naar traditioneel handwerk.

Dag 21: Shanghai (O)
Wij brengen je vandaag naar het vliegveld waarna we je een veilige en aangename thuisreis wensen.