Nepal – Tibet: Van Kathmandu naar Mount Kailash

Na een korte sightseeing in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, en het vervullen van de visa formaliteiten voor Tibet vliegt U met de Nepalese begeleiding naar het Tibetaanse hoogplateau.  Voor een langzame en voldoende acclimatisatie blijven we een extra dag in Nylam.  Met 4 WD deluxe Land cruisers 4500/80 rijden we overder de zandpistes  langs de besneeuwde toppen van de Himalaya in het zuiden en de Tibetaanse bergen in het noorden. 
Onderweg kruisen we menige rivieren.  De machtige Bramhaputra rivier (Yarlung Tsangpo) steken we per ferry over.  Op bergpassen met een gemiddelde hoogte van 5.000 meter hebben we een prachtig uitzicht over het landschapalvorens we het heilige Manasarovara meer bereiken.  Hindu’s zien het meer als de vrouwelijke universele energie of “yoni” dit in tegenstelling tot de mannelijke universele energie of “lingam” van Kailash.

Onze trip is zo gepland dat U het heilige meer bereikt bij volle maan.  Indien U Hindu of Boeddhist bent en graag een puja uitvoert is dit het geschikte moment.  Wie hier geen behoefte aan heeft kan rond het meer rijden  en genieten van het landschap en de rituelen.  We zetten onze reis voort naar Darchen.  Niet veel verder begint de driedaagse heilige kora (53 km.) met als hoogste punt de Drolma pas (18.600 voet).  De pakdieren (yaks) die het materiaal, de voorraden en uw bagage dragen worden geleid een Nepalees-Tibetaans team.  De eerste twee dagen van de trek stapt U zes tot zeven uren.  De derde en laatste dag daalt U in slechts twee tot drie uren af naar de vlakte van Barga.

Na de trek rijden we terug naar Kathmandu.  Zij die wensen hun reis verder te zetten naar Lhasa nemen afscheid in Saga.   Vanuit Saga is het nog vier dagen naar Lhasa met stops in Lhatse, Shigatse en Gyantse.InformatieReissom: vanaf €2.600,-Eenpersoonskamertoelsag: €340.00,-Deelnemers:Min. 4Max. 16Data, prijzen en vluchten?: ProgrammaReisbeschrijving per dag: 

Dag 1: Aankomst in Kathmandu (D)
U wordt opgewacht door één van onze medewerkers op de luchthaven.  De rest van de dag is vrij te besteden.  ’s Avonds is er een welkomstdiner met een cultureel optreden.
Overnachting in het 5* Shanker Hotel.

Dag 2: Kathmandu
Terwijl wij voor U de Chinese visaformaliteiten regelen gaat U de middeleeuwse kunst en architectuur van Kathmandu.  Bezoek Pashupatinath, de heiligste van alle Hindu tempels, Bodhanath, de grootste stupa en tevens het middeleeuwse centrum van het prinsdom Bhaktapur, stad der devoten.  Vrije namiddag zodat u de tijd hebt de verdere trip voor te bereiden.
Overnachting in het 5* Shanker Hotel.
 
Dag 3: Kathmandu Naar Nyalam (O/L/D) Hoogte 3760 meter voet; een rit van 6 tot 7 uren
Vroeg in de ochtend vertrekken we vanuit Kathmandu.  In Dhulikhel nemen we het ontbijt in een hill resort.  Van Kathmandu tot de Tibetaanse grens is 113 kilometers.  We rijden vier uren doorheen dorpen, bazaars langs de kant van de weg en heuvels met terrasbouw.  Bij slecht weer is het mogelijk dat we te voet over aardverschuivingen moeten om nadien met beschikbaar lokaal vervoer de weg verder te zetten.  Na het afhandelen van de emigratieformaliteiten in Nepal en de immigratieformaliteiten in China rijden we verder naar Nyalam.
Overnachting in een guesthouse.
 

Dag 4: Nyalam
 (O/L/D)
Een rustdag om te acclimatiseren.  Het is mogelijk de Pelgye Ling tempel te bezoeken die is opgedragen aan de grote Milarepa, de Tibetaanse yogi.
Overnachting in een guesthouse.
 
Dag 5: Van Nyalam naar Pelku-Tso en Saga (O/L/D) Hoogte 4260 meter; een rit van 6 uren
Vandaag steken we twee hoge passen over en rond de middag bereiken we het Pelkutso meer waar we lunchen.  De Lablung pas (5.030 m.) biedt een spectaculair uitzicht op Mount Sishapangma (8.021 m.), Gaurishanker en vele andere toppen die temidden dit immense Tibetaanse plateau wel dwergen lijken.  Net voor Saga steken we de Bramhaputra rivier over.
Camping in Saga.
 
Dag 6: Van Saga naar Zhongba en Paryang (O/L/D) Hoogte 4560 meter; een rit van ongeveer 8 uren
In Saga verlaten we de hoofdweg naar Lhasa.  We rijden verder over de droge uitgestrekte vlakte langs de kleine stad Zhongba en verder tot Paryang waar we overnachten.
Camping in Paryang.
 
Dag 7: Van Paryang naar het Manasarovara meer (O/L/D) Hoogte 4560 meter; een rit van ongeveer 8 uren
De rit van vandaag heeft enkele van de mooiste panorama’s in petto alsook het oversteken van een aantal rivieren.  De tenten worden opgesteld bij het heilige Manasarovar meer dat volgens de Hindu mythologie gevormd is in de geest van Brahma, de schepper van de wereld.  Vandaag kan je voor het eerst de heilige Mount Kailash zien vanuit Horqu.
Camping bij het heilige Manasarovar meer.
 
Dag 8: Manasarovara meer
Vandaag is er tijd voor een heilig bad, puja of enig ander ritueel.  U kan een kleine wandeling maken of langs de oevers van het meer stappen.
Camping bij het heilige Manasarovar meer.

Dag 9: Van het Manasarovara meer naar Darchen (O/L/D) Hoogte 4660 meter; een rit van ongeveer 2 uren
Het is een korte rit van ongeveer twee uren naar Darchen.  Na de lunch is er tijd om de driedaagse trekking voor te bereiden.  Het team organiseert de pakdieren (yaks), het materiaal en de voorraden.
Overnachting in een guesthouse.

Dag 10: Van Darchen naar de Dira Phuk Gompa (O/L/D) Hoogte 4910 meter; ongeveer 6 uren trekking
Tarboche, gemarkeerd met Tibetaanse gebedsvlaggen, is het vertrekpunt voor de kora (rond Mt. Kailash) en is tevens de plaats voor het belangrijkste festival in Tibet: het jaarlijkse Saga Dawa festival.  We lopen door de Lha Chu vallei met zijn mooie groene weilanden doorsneden met talloze beken en Mount Kailash die hoog boven ons uittorent.  We volgen de rivier die door een nauwe canyon met hoge kliffen en spectaculaire watervallen.  Net voor het 13e eeuwse klooster in Dira-phuk toont Mount Kailash zijn noordzijde.
Camping.

Dag 11: Van het Drira Phuk klooster naar Zuthul-Phuk (O/L/D) Hoogte 4790 meter; ongeveer 7 uren trekking
We verlaten de vallei van Lha Chu en beginnen aan het moeilijkste deel van de kora.  Via de Drolma Chu vallei wandelen we naar de hoge Drolma pas [5.630 m.], gemarkeerd met Tibetaanse gebedsvlaggen.  Eens de pas overgestoken gaat het opnieuw naar beneden en zijn er vele vlakke stukken.  Onderweg kom je langs één van de hoogste gelegen meren ter wereld: het Thukpe Dzingbu meer (Gauri Kunda), ook bekend als het meer van medeleven.  Het Zuthulphuk klooster is gebouwd aan een beroemde grot die, zo neemt men aan, het resultaat is van een wedstrijd tussen Milarepa (Buddhistische Yogi) en Naro Bonchung (Bön heilige).
Camping.
 
Dag 12: Trekking naar Darchen (O/L/D) Hoogte 4560 meter; ongeveer 3 uren trekking
De laatste dag van de kora is vrij kort en makkelijk.  Nog ongeveer 2 ½ tot 3 uren lopen, kleine beekjes overstekend in een indrukwekkende kloof met adembenemende vergezichten.
Guesthouse.
 
Dag 13 – 14: Van Darchen naar Paryang en Saga (O/L/D)
Op terugweg naar Paryang en Saga.
Camping.
 
Dag 15 – 16: Van Saga naar Kathamndu (B/L)
Indien U wenst de trip uit te breiden tot Lhasa scheiden onze wegen in Saga en gaat U verder naar het oosten.  Anders gaat het van hieruit naar Kathmandu met nog een stop in Nyalam.
 
Dag 17: Vertrek (O)
Transfer naar de luchthaven voor de internationale terugvlucht.