Van Lhasa naar Kathmandu

Algemeen

Deze 14 daagse groepsreis wordt een avontuur om nooit te vergeten! De kans om de Tibetaanse cultuur in de authentieke en afgelegen dorpen van west Tibet en route naar Nepal te ontdekken is uniek. Een reis die de meeste mensen in deze wereld nooit zullen mee maken. U bezoekt plaatsen die niet lang geleden niets meer dan een lege ruimte waren op de wereldkaarten, een echte Discover China reis dus…

Lhasa
Neem een paar dagen om te acclimatiseren en het bezoeken van de paleizen, de grote Gelugpa kloosters, oude tempels en de levendige markten. We rijden op de hoge Tibet Nepal Friendship Highway, waar we de oevers van het heilige Yamdroktso meer volgen. We steken een aantal hoge passen over met spectaculaire uitzichten over de met sneeuw bedekte bergen, het uitgestrekte Tibetaanse plateau en de steden Gyantse, Shigatse en Sakya om de tempels te bezoeken.

Mt Everest
Het bezoek aan de North Face van de Mount Everest zal zeker een van de meest inspirerende momenten van uw leven worden. Onze comfortabele 4WD Landcruiser brengt u meteen naar het Rongbuk klooster waar het Mount Everest Base Camp ligt op minder dan een uur wandelen. Voor degenen die niet wandelen zijn er traditionele paardenkoetsen beschikbaar. Na de ommetje via het Everest Base Camp vervolgen we onze reis naar Nepal.

Nepal
In Nepal bezoek de oude en middeleeuwse tempels, paleizen en stoepa’s van de Kathmandu vallei, de dorpen via de terraslanderijen en de dennenbossen. We rijden terug naar Kathmandu om een werkelijk prachtige 16 daagse reis af te maken.

Flexibiliteit
De prijs van deze tour is exclusief de internationale vlucht. Uiteraard kunnen wij deze voor u regelen. U bent vrij om te kiezen welke plaatsen in China u altijd al wilde bezoeken alvorens naar Lhasa te vliegen om de groepsreis te beginnen. Voor degenen die meer willen weten over de Himalaya, zie onze Himalaya reizen voor meer inspiratie.: vanaf €1.600,-Eenpersoonskamertoelsag: €370.00,-Deelnemers:Min. 4Max. 16In het kort: 

D1: Lhasa
D2: Lhasa
D3: Lhasa
D4: Lhasa
D5: Lhasa – Gyantse
D6: Gyantse – Xgatse
D7: Xigatse – Shegar
D8: Shegar-Mt Everest – Rongbuk
D9: Mt. Everest – Tingri
D10: Tingri – Zhangmu (grens Nepal)
D11: Zhangmu – Bhaktapur
D12: Bhaktapur – Kathmandu
D13: Kathmandu
D14: Kathmandu-Data, prijzen en vluchten?: Inclusief: Gratis Dominicus China reisgids 2012Alle overnachtingen in comfortabele en traditionele hotelsTibet PermitEten waar genoemd in het schema (O, L, D)Eigen professionele Engelssprekende reisleidersTransport met Airco (4WD in Tibet en Honda Hiace bus en Nepal)Alle entreekosten voor bezienswaardigheden genoemd in het schema2 flessen water per dagExclusief: Internationale retourvlucht (kan geregeld worden)China visumVisum voor Nepal (kan geregeld worden)Mondial Assistance reisverzekering (kan geregeld worden)Persoonlijke uitgaven, fooienHoogtepunten: Bezoek het Cai Quan Special Welfare OrphanageMarkten en antiek winkeltjes rond de BarkhorLhasa’s tempels en kloostersTempels bezoeken in KathmanduProgrammaReisbeschrijving per dag: 

Dag 1: Lhasa (D)
Na aankomst word je opgehaald en naar Lhasa stad gebracht. Onderweg worden we begroet door de Nie Tang Boeddha; hij is in de bergwand gegraveerd.
Nadat we ’s avonds in Lhasa zijn aangekomen is het tijd om uit te rusten en te acclimatiseren op een hoogte van maar liefst 3650 meter! Vanavond geniet u van een traditioneel Tibetaans welkomdiner. Overnachting in het traditionele 3* Kyuchi Hotel.

Dag 2: Wandeling naar CaiQuan Special Welfare Orphanage en ‘Choksi’ (O, L, D)
We doen het rustig aan vandaag. We nemen de tijd om te acclimatiseren. Na het ontbijt bezoeken we het CaiQuan Special Welfare Orphanage. In dit weeshuis verblijven 200 kinderen waarvan 30 met een verstandelijke beperking. Zij zijn volledig aangewezen op donaties en hebben geen regelmatige of permanente sponsors. In het weeshuis verblijven baby’s, verstandelijk gehandicapten en kinderen tot 18 jaar. De kinderen hebben allemaal geen familie meer. Voor de gehandicapten blijft het weeshuis zorgen en voor de kinderen wordt als ze 18 jaar zijn een baan gezocht zodat ze zelfstandig verder kunnen in het leven. Het weeshuis heeft een klein fabriekje opgezet waar de gehandicapten licht werk kunnen doen. Ze maken Tibetaanse kleding, wierook, papier en kleine artikelen voor de verkoop. Het weeshuis biedt onderdak aan 146 kinderen en 19
medewerkers.

Na de lunch maken we een wandeling in het oude deel van Lhasa. Deze twee tot drie uur durende wandeling zal ons meenemen naar ambachtelijke werkplaatsen, kleine kapelletjes in steegjes, pelgrimspaden en Lhasa’s resterende traditionele architectuur. De Tibetanen noemen deze route ‘Choksi’.

Dag 3: Potala paleis, Jokhang en Mendzikkhang (O, L, D)
De eerste ontdekkingsreis begint vanochtend bij het Potala Paleis, een gigantisch bouwwerk en de belangrijkste bezienswaardigheid van Lhasa. Aan de voet van dit paleis staan, is een lesje in nederigheid krijgen dat u nooit meer zult vergeten. Een complete bezichtigingstour van het paleis en alle kamers, zalen en kapelletjes duurt twee uur.

Daarna brengen we een bezoek aan het belangrijkste religieuze bouwwerk in Tibet: de Jokhang Tempel. Wat een unieke ervaring om er deel te zijn van de mystieke sfeer en de vele gelovigen die zich door de tempel bewegen! Rondom de Jokhang bevinden zich de straten van de Barkhor. Het is het spirituele hart en interessantste
pelgrimscircuit in Lhasa. Ook is dit deel van de oude stad het belangrijkste handelscentrum van Tibet.

En als laatste vandaag bezoeken we het Mentsekhang Tibetaans medisch- en astrologisch instituut. Het werd in 1916 gebouwd als onderkomen voor onderzoek naar Tibetaanse geneeswijzen en kalendercalculatie in dienst van de voormalige Tibetaanse regering. Na uitbreiding in 1980 kwam de nadruk op de Tibetaanse geneeskunde te liggen. Onderzoek, training en de productie van medicijnen werd hier geconcentreerd. De Tibetaanse geneeskunde heeft een 2300 jaar oude traditie waarin traditionele kennis en methoden uit naburige landen en volken werden geïntegreerd in de Tibetaanse methoden en visie. Overnachting in het 3* Kyichu Hotel.

Dag 4: Drepung en Sera kloosters (O, L, D)
U bezoekt vandaag het Sera klooster en het Drepung klooster, beide op zo ’n 20 minuten fietsafstand van Lhasa. Het Drepung klooster dateert uit de 14de eeuw en was ooit het grootste ter wereld en zeker het rijkste en machtigste onder de kloosters van de Gele kappen sekte. Er woonden in de gloriedagen ongeveer 10.000 monniken. Tegenwoordig zijn dat er nog maar enkele honderden. Het klooster is relatief onbeschadigd uit de culturele revolutie gekomen en heeft nog vele authentieke kenmerken. De wandschilderingen, religieuze beelden, gigantische gouden Boeddha en andere schatten zijn zeker de fietstocht waard.

Het Sera klooster is het laatste die de Gele Kappen sekte bouwde in Lhasa. Sera is Tibetaans voor hagelsteen. Een legende vertelt dat het hagelde tijdens de bouw van dit beroemde klooster. Binnen vind je een grote sutra-chanting hal, een centrale onderwijszaal en nog 32 verschillende secties. Het gebouw ademt nog altijd haar glorieuze geschiedenis uit die begon tijdens de Ming dynastie maar is ook nog gewoon in gebruik als onderwijsinstituut. ‘s Middags kunt u de monniken in opleiding het debatteren zien oefenen. Een waar spektakel waarbij na iedere stelling hard in de handen wordt geklapt om het eigen standpunt te benadrukken. Overnachting in het 3* Kyichu Hotel.

Dag 5: Lhasa – ­ Gyantse (O) (3950m, 260km, 6 1/2 uur)
Na het ontbijt vertrekken we naar Gyantse. We reizen langs het adembenemende meer van Yamdrok-Tso op een hoogte van 4480 meter! We picknicken hier ‘s middags. Daarna gaan we door de nauwe Kharo-La pas en bevinden we ons vlakbij de gletsjer van Norjin Khangsang. Overnachting in het 3* Gyantse Hotel.

Dag 6: Gyantse ­ – Xigatse (O) (3900m, 95 km, 2 1/2 uur)
Na het ontbijt rijden we naar Gyanste via de Abdij van Shalu. We bezoeken de Pelkor Chode Abdij, gesticht in 1418 en de Kunbum Stupa, gesticht in 1440. Kunbum Stupa betekent. Huis met 100.000 afbeeldingen van de Boeddha. Het is niet alleen een fantastisch museum, maar ook het mooiste architectonische wonder in Tibet. ‘s Middags gaan we naar de Tashilunpo Abdij. Deze op drie na grootste Gelugpa abdij is gesticht in 1447 door Gedun Drupa. Tevens is dit de zetel van de Panchen Lama. Later in de middag kunt u lekker door de stad struinen en de marktjes bezoeken onder begeleiding van onze plaatselijke gids. Overnachting in het 3* Xigatse Hotel.

Dag 7: Xigatse – ­ Shegar (O) (4050m, 182 km, 5 uur)
We rijden naar Shegar, ook wel bekend als New Tingri. De reis kruist twee hoge passen, Tropu La (4950) en Gyatso La (5220 m). Inchecken in het hotel en even rust. Later volgt een bezoek aan de ruïnes van het historische Shegar Dzong, ooit de hoofdstad van de Tingri regio. Als de tijd het toelaat, bezoeken we het Shegar Chode klooster, een kleine Gelugpa instelling. Overnachting in het 2* Qongmolongma Hotel.

Dag 8: Shegar-Mt. Everest – Tingri (O) (4980m, 63 km, 3 uur)
We rijden van Xegar naar het Dza Rongbuk Klooster. De reis gaat over de Pang La pass (5120 meter) en geeft uitzicht op verscheidene 8000 meter hoge bergen zoals Makalu, Lhotse, Cho Oyu en Mount Everest. De reis gaat meestal via onverharde wegen, die door verschillende pittoreske dorpjes omgeven worden. Bij aankomst wandelen we in een uur naar het Everest Base Camp (5200m). De chauffeur zal u ophalen bij het basiskamp en rijdt u terug naar Rongbuk klooster. Overnachting in het 2* Snow Leopard Hotel.

Dag 9: Mt. Everest-Tingri (O) (151 kilometers, 4 uur)
We rijden naar Tingri, een klein Tibetaans dorp. We checken in het pension in en wandelen rond Tingri Dzong waar we de warmwaterbronnen bezoeken.

Overnachting in het 2* Snow Leopard Hotel.

Dag 10: Tingri naar Zhangmu (O) (193 kilometer, 6 uur)
We blijven over de Friendship Highway rijden. U kruist twee hoge passen Lablung La (5, 124m) en Tong La (5, 120m) en geniet van het laatste uitzicht op Mount Everest, Shishapangma en Cho Oyu. Vervolgens daalt de weg tot Nyalam, de laatste Tibetaanse stad waar u kunt stoppen voor een verfrissing. De weg daalt scherp langs de oever van een rivier. Bij aankomst in Zhangmu, de laatste Chinese grensstad, inchecken in het 3* Zhangmu hotel en rust.

Dag 11: Zhangmu-Bhaktapur (O) (127 km, 5 uur)
Na het ontbijt in de rij staan bij de Chinese emigratie en douane voor de laatste grensformaliteiten. Vanaf hier is de grens met Nepal ongeveer 20 minuten rijden. Op de Friendship Bridge nemen we afscheid van de Tibetaanse gids en chauffeur en gaan we verder naar Kathmandu met onze Nepalese gids en chauffeur. Overnachten in het charmante Vajra Guesthouse en middeleeuwse stadje Bhaktapur op 15 km buiten Kathmandu. ’s Middags verkennen we de voormalige paleizen en tempels van Bhaktapur.

Dag 12: Nagarkot Sunrise Tour  – Kathmandu (O) (2000m, 32 km)
We rijden ’s ochtends vroeg naar Nagarkot (15 km ten noordoosten van Bhaktapur), voor de zonsopgang en een prachtig panorama vol met besneeuwde bergen. Na het ontbijt rijden we naar Kathmandu. Onderweg stoppen we om de tempel van Pashupatinath, de heiligste hindoetempel die gelegen is aan de oever van de heilige Bagmati rivier te bezoeken. U bezoekt ook de Boudhanath Stupa, de reus van het boeddhistische heiligdom die dateert uit de 7de eeuw. Deze plaats wordt beschouwd als een ‘must’ voor Boeddhistische volgelingen. Overnachting in het 4* Shankar Hotel.

Dag 13: Sightseeing Kathmandu (O, L)
Bezoek de 2000 jaar oude Swayambhunath Stupa, Kathmandu Durbar Square en Kumari Gharde, tempel van de levende godin van Nepal. Wandel langs de drukke straten van Indrachowk en Asan die levendig zijn door de handelsactiviteiten. Overnachting in het 4* Shankar Hotel.

Dag 14: Kathmandu – (O)
Helaas is dit het de einde van deze bijzondere groepsreis. Als u meer van de Himalaya wilt zien, kijk dan bij onze Himalaya reizen.