Lugumeer en de Mosuo

China heeft vele unieke minderheidsgroepen, maar weinigen zijn zo uniek als de Mosuo. Hoog in het Himalaya-gebergte, vlakbij de grens met Tibet, zijn de Mosuo een van de weinige overgebleven matriarchale culturen op de planeet. In de Mosuo cultuur zijn de vrouwen het hoofd van het huis en worden de verschillende generaties bepaald via de lijn van de moeder.

Wij bieden u de mogelijkheid om niet alleen deze ongelooflijk prachtige omgeving van China te bezoeken (hoog in de Himalaya, op de oevers van Lugu meer), maar om deze unieke cultuur direct te ervaren door samen met de Mosuo te leven. U woont bij hen in huis en beleeft het dagelijkse leven vanuit hun perspectief. De Mosuo zijn
zeer vriendelijke en open mensen, die staan te popelen om hun leven te delen met anderen, en daardoor meer mensen bewust te maken van hun cultuur.

Een van de belangrijkste doelstellingen van Discover China is het bevorderen van verantwoord toerisme, meestal in de vorm van cultureel toerisme. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Mosuo cultuur brengt deze reis u weg van het toerisme, regelrecht in het authentieke leven van de Mosuo.InformatieHoogtepunten: Bezoek authentieke Mosuo dorpen uit de buurt van het toerismeKom in contact met een van de weinige overgebleven matriarchale culturen op de planeetErvaar deze unieke cultuur door samen te leven met de MosuoWandel rond het Lugu meer met zijn adembenemende landschappen en bezoek verschillende bevolkingsgroepenBezoek een aantal van de lokale projecten om de cultuur van de Mosuo te bewarenProgrammaReisbeschrijving per dag: 

Dag 1: Lijiang – Lugu meer
In de ochtend vertrekken we naar Lijiang, naar het Lugu meer, met een stop voor delunch in een mooi café op een berghelling. Bij aankomst bj het Lugu meer aan het begin van de middag, kunt u inchecken in het hotel en kan de middag doorgebracht worden met een boottocht, paardrijden, een bezoek aan het lokale Mosuo Cultural Museum, etc.
Lugu is een groot, kristalhelder meer dat op de grens ligt van de provincies Sichuan en Yunnan, op ongeveer 3500 meter boven de zeespiegel. In de avond zullen we een
voorstelling bijwonen met traditionele Mosuo zang en dans, gevolgd door een late-night barbecue, waar u uw eigen eten kunt koken op een rooster terwijl u luistert (en soms deelneemt) aan de Mosuo voorstelling.

Dag 2: Lugu Lake – Walabi
We gaan naar het dorp Walabi, op ongeveer 1 uur rijden van Lugu het meer. Dit is een zeer traditioneel Mosuo dorp, waar u de kans heeft om bij de Mosuo families te wonen. Mosuo huizen zijn grote, twee verdiepingen hoge houten gebouwen, met een grote open centrale binnenplaats en aan alle vier zijden omringd door woongedeeltes, kookplaats en stallen. Gedurende de dag heeft u de gelegenheid om het dorp te verkennen of te wandelen in de omliggende bergen. Er zijn ook natuurlijke warmwaterbronnen dicht bij
Walabi, waar u kunt genieten van een bad.
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in een deel van het werk dat wordt gedaan om de Mosuo cultuur te bewaren, kunt u een bezoek brengen aan een aantal lokale projecten (scholen, opleidingscentra, traditionele kunst, etc.). Lokale gidsen geven uitleg over de cultuur en het dagelijks leven. Alle maaltijden zijn traditionele Mosuo maaltijden die in hun huizen op vuren bereidt worden.

Dag 3 t/m 5: Walabi en Lugu meer wandelen
Nu u bekend bent met de Mosuo cultuur, nemen we u mee op een (comfortabele) drie-daagse wandeling rond het meer van Lugu. Tijdens deze wandeling kunt u zich onderdompelen in het adembenemende landschap en heeft u daarnaast de mogelijkheid om verschillende andere minderheidsgroepen te zien – in het bijzonder de Yi en de Pumi – en te leren over hun cultuur. Elke avond zal worden besteed in een ander Mosuo dorp, bij lokale families in hun huizen. In plaats van de wandeling kunt u ook de meer afgelegen dorpen in de bergen ontdekken.