Leven als een Dong

Diep in de provincie Guizhou vind je de dorpjes van de Dong. Het leven gaat hier zijn gang zoals het altijd al heeft gedaan. De gewassen moeten geplant, de oogst moet bin- nen gehaald, het eten gekookt; het werk volgt het ritme van de seizoenen. Zo was het honderd jaar geleden en zo is het nog steeds. Ervaar het lokale boerenbestaan en leef als een Dong!

Rijst, thee en buffels
Verborgen in de bergen ligt Gaozeng. Het dorpje is gebouwd in de typische stijl van de Dong. Tussen de houten huisjes liggen sierlijk overkapte bruggetjes en torentjes. Op de omringende berghellingen liggen de groene rijstterrassen. De meeste inwoners zijn aan het werk op de velden en de nauwe dorpsstraatjes zijn stil. Alleen de oude mannen roken er hun pijp en spelen mahjong. Vrouwen in traditionele klederdracht zitten voor hun huis te borduren. Buffels loeien in de verte. Hier woont de familie waar je de komende dagen deel van uit maakt. Je werkt mee op het veld en helpt de zaden te verzamelen van de hoger gelegen olietheebomen. De vrouwen leren je meer over het Dong handwerk zoals weven, batik, verven en de speciale borduurtechnieken. Op de lokale markt doe je inkopen voor het avondeten. Als het werk voor de dag gedaan is zit je samen met de jongeren die zingen over liefde en romantiek. Hier vind je geen toeristische attracties maar het authentieke boerenleven.

Trektocht
Op de levendige markt in het stadje Kaili wordt werkelijk van alles verkocht. Van groenten tot meubels en slangen. Tussen de talloze kraampjes kun je midden op straat je haar laten knippen terwijl de kruidige geuren je doen watertanden.
De volgende dag zoek je de rust op tijdens een voettocht door de bergen. Een bijzondere tocht langs pittoreske dorpen en magnifieke vergezichten. Onderweg stop je in een van de bergdorpjes om bij een lokaal Miao-gezin te lunchen. Natuurlijk pas nadat je de welkomstborrel hebt gedronken waarmee de Miao hun gasten ontvangen.
Perfectie

Het karstgebergte en de wouden van Xiao Qikong zijn echt adembenemend mooi. Van verre hoor je al de vele watervallen over de stenen klateren. In de stilte tussen de oude bomen liggen mysterieuze diepe poelen. De natuur heeft hier een perfecte balans gevonden waar je als bezoeker volledig in op gaat. De cultuur en klederdracht van de lokale Yao bevolking sluit naadloos bij de sfeer aan. Een bezoek aan één van hun dorpen besluit deze unieke reis.InformatieReissom: vanaf €1.190,-Deelnemers:Min. 2Inclusief: Alle transport/transfers met comfortabel air-co busAlle transfers met privéchauffeur en Engelstalige gidsEten waar genomed in het schema (O, L, D)Alle entree kosten tot bezienswardighedenUitgebreid dag-tot-dagprogrammaGratis Dominicus Shanghai reisgids 2012Exclusief: Internationale vlucht naar China (kan geregeld worden)BinnenlandsevluchtenChina visum (kan geregeld worden)Mondial Assistance reis en annuleringsverzekering (kan geregeld worden)Persoonlijke uitgaven, fooienProgrammaReisbeschrijving per dag: 

Dag 1: Guiyang – Kaili (D)
We ontmoeten je in Guiyang, de hoofdstad van de Guizhou provincie. Na aankomst brengen we je naar Kaili, een leuk stadje en het beginpunt om de rijstterrassen te gaan ontdekken.
Overnachting in een 4* hotel

Dag 2: Kaili – Paiyang – Xijiang (O, L, D)
Vandaag gaan we de bergdorpen in. We maken een trektocht van 6 of 7 uur vanaf het dorp Paiyang naar Xijiang. Deze wandeling geeft een goede indruk van het dagelijks leven in deze streek. Het is een andere wereld vergeleken met de drukte van Kaili. Onderweg stop je bij een lokaal Miao gezin voor de lunch en een typische Miao borrel. Doe voorzichtig, de drank is lekker maar ook sterk! Je hoofd wordt wel weer helder als je verder trekt naar Xijiang door de rijstterrassen. Er is genoeg tijd om te stoppen, te filmen en foto’ s te maken. Na aankomst in Xjiang word je toegezongen door het gezin waar je te gast bent. Natuurlijk onder het genot van een borrel voor ‘good luck’. Na een lekkere douche en heerlijk eten val je als een blok in slaap.
Overnachting in een schoon en comfortabel pension.

Dag 3: Xijiang – Rongjiang (O, L, D)
Vandaag rijd je langs de mooie Duliu rivier. Geniet van de schitterende valleien, rollende heuvels, riviertjes en de pittoreske dorpjes. Aan beide kanten van de Duliu rivier wonen de Shui, Miao en Dong minderheden in harmonie met elkaar. We zullen er zeker voor zorgen dat je deze charmante dorpjes en hun lokale bewoners gaat ontdekken.
Overnachting in 3* hotel.

Dag 4: Rongjiang – Yingtan – Gaozeng (O, L, D)
We rijden via het leuke Dong-dorp Yingtan voordat we aankomen in Gaozeng. Als een verborgen juweel ligt dit kleine dorpje in de bergen. Het bestaat uit schitterende Dong-stijl houten huisjes, overkapte bruggetjes en torentjes en lijkt op een plaatje uit een sprookjesboek!
We introduceren je bij de lokale familie waar je tijdens je dagen hier zult verblijven. Naar oud gebruik wordt er een feestmaal bereid voor de gasten.
Overnachting in een schoon en comfortabel pension.

Dag 5: Gaozeng (O, L, D)
‘s Morgens werk je met de familie in de velden terwijl je geniet van het mooie uitzicht op de hoge rijstterrassen. Hogerop in de bergen liggen de olie-theebomen. De Dong bevolking haalt de olie uit de zaden en maken er olie-thee van voor bij het ontbijt. In de middag leer je meer over het Dong handwerk zoals weven, batik, verven en de speciale borduurtechnieken.
Overnachting in een schoon en comfortabel pension.
   
Dag 6: Gaozeng (O, L, D)
Je gaat naar de lokale markt en bezoekt de familieleden van het gastgezin. Voor deze volkeren is de markt er niet alleen om de nodige spullen te kopen. Het is ook de plaats waar de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld en de zelfgemaakte handwerken en kleding getoond worden. Je zult hier veel verschillende lokale klederdrachten zien. Samen met de familie koop je eten op de markt waarvan je later een echt Dong diner gaat bereiden. ’s Avonds kun je luisteren naar het gezang van de lokale jongeren. De Dong dorpen worden door andere bevolkingsgroepen vaak ‘Oceans of songs’ genoemd. Jonge Dong drukken hun sentiment en liefde uit door het zingen van liederen.
Overnachting in een schoon en comfortabel pension.

Dag 7: Gaozeng – Sandu (O, L, D)
Voordat je vandaag weer vertrekt zul je samen met het gastgezin een zilverspar planten als herinnering aan de tijd die je hier met je Dong familie hebt doorgebracht. Terwijl zij je uitzwaaien verlaten we het dorp en rijden verder naar Sandu. Hier bezoeken we de Basha Miao die bekend zijn om hun extravagante en decoratieve hoofdtooien.
Overnachting in 3* Sandu Hotel.

Dag 8: Sandu – Libo (O, L, D)
Het wordt een ontspannen dag in het karstgebergte en de wouden van Xiao Qikong. Watervallen doorsnijden het stenen landschap waarin de planten groeien die afstammen van lang uitgestorven soorten. In deze regio woont de Yao bevolking. We bezoeken de etnisch Yao en genieten van hun unieke cultuur en klederdracht.
Overnachting in 3* Libo Hotel.

Dag 9: Libo – Guiyang – (O)
We gaan terug naar Guiyang voor een transfer naar het vliegveld voor je volgende bestemming.