Beijing- Himalaya Express

Algemeen

Wie de volledige ‘Himalaya Express ervaring’ wil beleven zit met deze minitour helemaal goed. Je rijdt vanaf Beijing rechtstreeks het bergavontuur tegemoet. Onderweg zie je het Chinese landschap langzaam woester en hoger worden. In de trein kun je alvast acclimatiseren want op dit hoogste treintraject ter wereld krijg je extra zuurstof aangeboden!

Zuurstof
Om 21u30 uur klinkt op het Centraal station in Beijing het vertreksein voor de spectaculaire reis met de Himalaya Express. In 48 uur reis je naar Lhasa, de mystieke hoofdstad van Tibet. Ongeveer een half uur voor vertrek kun je de trein in om je te installeren in je slaapcoupé die van alle gemakken is voorzien. Omdat 1000 kilometer van het traject 4000 meter boven zeeniveau ligt, is de lucht ijler dan je gewend bent. Geen zorgen: de coupé is uitgerust met zuurstofslangetjes. Zo reis je goed verzorgd en comfortabel half China door.

Bevroren plateau
Behalve het hoogste treintraject is dit ook het langste traject over een bergplateau én over een permanent bevroren bodem. Al met al een overweldigend en knap staaltje moderne techniek. Het uitzicht vanuit de trein is al net zo overweldigend. Je reist door een eindeloos natuurgebied waar bontgekleurde yaks vlak naast het spoor grazen. Wie heel goed oplet kan zelfs een sneeuwluipaard zien. Toegegeven die kans is klein maar het idee is spannend!

Bijzondere honden
Een bezoek aan het Potala Paleis in Lhasa is een indrukwekkende belevenis. Het enorme complex met z’n gouden dak is stijl tegen de Rode berg aangebouwd en steekt zo’n 130 meter boven het dal uit. Het is een hele klim om de ingang bovenaan de trappen te bereiken! Minstens zo indrukwekkend zijn de Tibetaanse Mastiffs. Het Mastiff Breeding Centre bij Lhasa houdt zich bezig met onderzoek en probeert de populatie op peil te houden. De honden kunnen luipaarden en wolven net zo goed aan als marmotten en ratten. Ze zijn van groot belang voor het ecologisch evenwicht op het Tibetaans Plateau. Daarnaast zijn ze hecht verweven met de Tibetaanse traditie, cultuur en religie.

Kora
Hoog op de berg ligt het Ganden klooster van de Gele Kappen sekte van het Tibetaans Boeddhisme. Een prominente onderwijsinstelling waar vandaag de dag nog altijd zo’n 6000 monniken verblijven. Samen met de pelgrims kun je de zogenoemde Kora rond het klooster lopen. Bij elke ronde wordt gechant, de gebedsmolen gedraaid of werpen de pelgrims zich met regelmaat op de grond. De pelgrims doen dat 108 maal, maar dat is misschien wat van het goede teveel als je op vakantie bent.InformatieReissom: vanaf €760,-In het kort: 

Dag 1: Beijing – Lhasa (trein)
Dag 2: Trein
Dag 3: Lhasa
Dag 4: Lhasa
Dag 5: Lhasa
Dag 6: Lhasa
Dag 7: LhasaInclusief: Reispermit voor TibetTreinkaartjes Beijing-Lhasa (soft-sleeper)3* accommodatie (traditionele)Tibetaanse (Engelstalige) gidsAlle entreekosten voor bezienswaardigheden genoemd in het schemaAlle transfers met eigen auto en chauffeurExclusief: Internationale vlucht naar China (kan geregeld worden)Visum (kan geregeld worden)Mondial Assistance reisverzekeringPersoonlijk uitgavenFooienHoogtepunten: Rit over het hoogste trein traject ter wereldBezoek het CaiQuan Special Welfare OrphanageWandeltocht langs ambachtelijke werkplaatsen, kleine kapelletjes in steegjes en pelgrimspaden in de oudestadBezoek het Mentsekhang Tibetaans medisch- en astrologisch instituutExcursie naar het Ganden klooster van de Gele Kappen sekteProgrammaReisbeschrijving per dag: 

Dag 1: Beijing – Lhasa
Om 21u30 klinkt op het West treinstation in Beijing het vertreksein voor de spectaculaire reis met de Himalaya Express. In 48 uur reis je naar Lhasa, de mystieke hoofdstad van Tibet. Ongeveer een half uur voor vertrek kun je de trein in om je te installeren in je slaapcoupé die van alle gemakken voorzien is. Omdat 1000 kilometer van het traject 4000 meter boven het zeeniveau ligt is de lucht ijler dan je gewend bent. Geen zorgen: de coupé is uitgerust met zuurstofslangetjes. Zo reis je goed verzorgd en comfortabel half China door.

Overnachting in trein.

Dag 2: In de trein
Behalve het hoogste is dit ook het langste treintraject over een bergplateau én over een permanent bevroren bodem. Het uitzicht vanuit de trein is overweldigend. Je reist door een eindeloos natuurgebied waar bontgekleurde yaks vlak naast het spoor grazen. Wie heel goed oplet kan zelfs een sneeuwluipaard zien. Toegegeven die kans is klein maar het idee is spannend! Overnachting in trein.

Dag 3: Aankomst Lhasa 20:00 uur
We verwelkomen je op het vliegveld en brengen je naar Lhasa. De rit duurt 2 ½ uur zodat je genoeg tijd hebt om te genieten van je kennismaking met het Tibetaanse landschap. In Lhasa checken we je in bij een sfeervol en comfortabel hotel in het oude stadsdeel. De rest van de dag staan er geen activiteiten gepland en kun je rustig acclimatiseren.

Overnachting in 3* Tangka Hotel.

Dag 4: CaiQuan Special Welfare Orphanage en ‘Choksi’ wandeling (O, L)
Vanochtend doen we het rustig aan. Na het ontbijt gaan we naar het CaiQuan Special Welfare Orphanage in Lhasa. In dit weeshuis verblijven 200 kinderen waarvan 30 met een  verstandelijke beperking. Zij zijn volledig aangewezen op donaties en hebben geen regelmatige of permanente sponsors. In het weeshuis verblijven baby’s, verstandelijk gehandicapten en kinderen tot 18 jaar. De kinderen hebben allemaal geen familie meer. Voor de gehandicapten blijft het weeshuis zorgen en voor de kinderen wordt als ze 18 jaar zijn een baan gezocht zodat ze zelfstandig verder kunnen in het leven. Het weeshuis heeft een klein fabriekje opgezet waar de gehandicapten licht werk kunnen doen. Ze maken Tibetaanse kleding, wierook, papier en kleine artikelen voor de verkoop. Het weeshuis verschaft onderdak aan 146 kinderen en 19 medewerkers.

tibet_lhasa_weeshuistibet_lhasa_weeshuis_2 tibet_lhasa_weeshuis_3 

Na de lunch maken we een wandeling door het oude deel van Lhasa. Deze twee tot drie uren durende wandeling zal ons meenemen naar ambachtelijke werkplaatsen, kleine kapelletjes in steegjes, pelgrimspaden en Lhasa’s resterende traditionele architectuur. De lokale Tibetanen noemen deze route ‘Choksi’. Overnachting in 3* Tangka Hotel.

Dag 5: Potala paleis, Jokhang en Mendzikkhang (O)
De eerste ontdekkingsreis begint vanochtend met het Potala Paleis, een gigantisch bouwwerk en de belangrijkste bezienswaardigheid van Lhasa. Aan de voet van dat paleis staan, is een lesje in nederigheid krijgen dat u nooit meer zult vergeten. Een volledige bezichtigingstour van het paleis en alle kamers, zalen en kapelletjes duurt twee uur.

Daarna brengen we een bezoek aan het belangrijkste religieuze bouwwerk in Tibet: de Jokhang Tempel. Wat een unieke ervaring om er deel te zijn van de mystieke sfeer en de vele gelovigen die zich door de tempel bewegen! Rondom de Jokhang bevinden zich de straten van de Barkhor. Het is het spirituele hart en interessantste pelgrimcircuit in Lhasa. Ook is dit deel van de oude stad het belangrijkste handelscentrum van Tibet.

En als laatste vandaag bezoeken we het Mentsekhang Tibetaans medisch- en astrologisch instituut. Het werd in 1916 gebouwd als onderkomen voor onderzoek naar Tibetaanse geneeswijzen en kalendercalculatie in dienst van de voormalige Tibetaanse regering. Na uitbreiding in 1980 kwam de nadruk op de Tibetaanse geneeskunde te liggen. Onderzoek, training en de productie van medicijnen werd hier geconcentreerd. De Tibetaanse geneeskunde heeft een 2300 jaar oude traditie waarin traditionele kennis en methoden uit naburige landen en volken werden geïntegreerd in de Tibetaanse methoden en visie. Overnachting in 3* Tangka Hotel.

Dag 6: Lhasa – Drepung – Ganden – Lhasa (O, L)
Na het ontbijt trekken we erop uit om het Drepung klooster te bezoeken. Dit was de grootste, rijkste en machtigste van de drie Gele Kappen kloosters. Het werd gesticht in 1416  door Jamyang Chojey, een leerling van Tsongkhapa, de oprichter van de Gelugpaschool.

tibet_lhasa_pelgrims’s Middags bezoeken we het Ganden klooster van de Gele Kappen sekte van het Tibetaans Boeddhisme. Een prominente onderwijsinstelling waar vandaag de dag nog altijd zo’n 6000 monniken verblijven. Samen met de pelgrims kun je de zogenoemde Kora lopen. Dit is een wandeltocht omhoog naar het klooster en vervolgens om het klooster heen. De pelgrims maken die ronde 108 keer. Bij elke ronde wordt gechant, de gebedsmolen gedraaid of werpen de pelgrims zich met regelmaat op de grond. Dat laatste is misschien wel wat veel van het goede als je op vakantie bent. Een mooi gezicht is het wel, die devote pelgrims tegen de achtergrond van het klooster, omlijst door de Tibetaanse bergen!
Overnachting in 3* Tangka Hotel.

Dag 7: Lhasa (O) –
We brengen je naar het vliegveld of treinstation en wensen je een veilige en aangename vlucht naar je volgende bestemming.